I’m So Angry
(I Made a Sign)

Pop-up museum over revoluties en protest

Pop-up Museum

Zou jij je leven wagen voor vrijheid? Nog geen dertig jaar geleden waren er Europeanen die het deden. Je leert ze kennen in het I’m So Angry (I Made a Sign) Pop-up Museum dat steeds om andere plekken in Europa opduikt.

Binnenkort te zien:
> 23-31 March - Movies that Matter Film Festival - Theater aan het Spui/Filmhuis Den Haag, Den Haag.

Het I'm So Angry (I Made a Sign) Pop-up Museum is een reizende expositie over roemruchte revoltes en revoluties die de geschiedenis van Europa mede bepaalden. Via persoonlijke verhalen van deelnemers  roepen we de vraag op: waar zijn Europeanen nu zo boos over en zijn ze bereid om te strijden voor hun idealen? Het museum reist onder andere naar Hongarije, Estland, Roemenië en Nederland.

“Voor mijn ogen werd het standbeeld van Stalin neergehaald. 'Whoeeeeeee' klonk het uit duizenden kelen tegelijk. Het voelde als een vulkaanuitbarsting”, zegt Laszlo Baranyi (1926) over de Hongaarse opstand in 1956. Verandering kan beginnen bij een schreeuw van boosheid door een enkeling of een simpel lied gezongen door duizenden. Een revolutie kan beginnen met een aangestoken kaars of protestbord in de handen van ontelbaren.

 

Protest is een machtig instrument van de machtelozen. Wanneer het verschil tussen gedroomde toekomst en dagelijkse realiteit onoverbrugbaar wordt, komen mensen in opstand. Ze ontwaken uit hun lethargie of overwinnen hun angst en besluiten te strijden voor hun idealen. In kranten en op televisiestations verspreiden de beelden van hun protesten. We zien massa’s demonstranten, die zich bewegen als één organisme, maar wie beter kijkt en inzoomt ziet individuen. Een student wiskunde, een moeder met kind, een gepensioneerde staalarbeider, een man van middelbare leeftijd die zijn baan net verloren heeft; individuen die los van elkaar ieder om hun eigen redenen besloten dat die dag hun geduld op was.

I'm So Angry Museum

icpar_imsoangry

In deze tentoonstelling wordt het verhaal vertelt van een tiental mensen uit heel Europa, die tussen 1956 en 1989, het jaar van de Val van het Communisme, onderdeel werden van een protestbeweging die onze geschiedenis vormgaf. Mensen die streden voor vrijheid en democratie, voor het recht op abortus of simpelweg een woonruimte. Maak kennis met Constantin Jinga: hij werd neergeschoten tijdens de Roemeense revolutie, maar noemt die dag toch een van de gelukkigsten van zijn leven. Of lees over Mirka Chojecki-Nukowska, die zich geen held voelt, maar toch in stilte weerstand bood - totdat ze Polen moest ontvluchten. Maak kennis met de mensen die hun angst vergaten en per ongeluk helden werden, die vochten in opstanden die de wereld veranderden of eindigden in repressie en desillusie.

Deze persoonlijke verhalen roepen onherroepelijk de vraag op: wat had ik gedaan in hun situatie? Een actuele vraag, misschien wel meer dan ooit. Want wat wensen wij eigenlijk voor de toekomst van ons land en onze kinderen? De onvrede in heel Europa is groot, wat willen we veranderen? Of willen we vooral uit alle macht behouden wat we hebben? Wanneer is de maat vol en gaan we tot actie over? In deze tentoonstelling vragen we het u heel direct: Waar bent u boos over?

 

Welkom in het I’m So Angry (I made a Sign) Pop-up Museum:

  • 22 en 23 oktober 2016, Budapest/Hongarije @Szimpla Kert
  • 9 februari 2017, Amsterdam/Nederland @Pakhuis de Zwijger
  • 23 februari - 23 april 2017, Tallinn/Estland @Museum of Occupations
  • 8 – 13 juni 2017, Boekarest/Roemenië @Green Hours Garden
  • 18, 19 en 20 augustus 2017, Biddinghuizen/Nederland @ Lowlands Festival
  • 28 oktober 2017, Amsterdam/Nederland @ Brainwash Festival
  • 4 november 2017, Amsterdam/Nederland @Framer Framed, Museumnacht
  • 24/29 november 2017, Tokyo/Japan @ Shibaura House, nl/minato
  • 5 maart 2018 - Raad voor het Openbaar Bestuur, presentatie essaybundel over de ontevreden burger - De Balie, Amsterdam.

De tentoonstelling zal nog op meer plaatsen verschijnen.
Ben u geïnteresseerd in het pop-up museum voor een evenement, festival of conferentie?
Laat het ons weten via: info@ironcurtainproject.eu

Share this