WHAT IF!? Pop-up Museum in Praag

Met animatieworkshops van Propaganda by the People

Evenement

16 juni tot 11 augustus 2018
In 1968 woedde in toenmalig Tsjechoslowakije de Praagse Lente. De Tsjechoslowaken permitteerden zich allerlei nieuwe vrijheden tot de Sovjet-Unie hardhandig ingreep en met honderdduizenden troepen het land binnenviel. Op 16 juni 2018 opent het WHAT IF!? Pop-up Museum over de wereldwijde revolutionaire geest van 1968 voor het eerst in de Praagse bioscoop BIO|Oko. Tijdens het openingsweekend zijn er allerlei speciale activiteiten. Zo kun je onder andere je hoogstpersoonlijke propaganda video maken. Dus ben je in de buurt, kom langs, de expositie is open tot half augustus!

In 1968 ging een golf van protest door de wereld. ‘Wat nou als we het allemaal anders gaan doen?’, leek een hele generatie zich gelijktijdig af te vragen. Vastberaden begonnen vooral jongeren te bonken op de deuren van de autoriteiten. Ze kwamen in opstand tegen traditionele instituties zoals kerken, scholen en het gezin als hoeksteen van de samenleving; ze eisten inspraak, gelijkheid en een einde aan de oorlog in Vietnam.

De geest van 1968 leek wel besmettelijk, ook in autoritair geleide landen kwamen mensen – soms met gevaar voor eigen leven – in opstand. Onder Alexander Dubček grepen Tsjechen en Slowaken hun kans en de Praagse Lente bloeide op. Aan de nieuw herwonnen vrijheden komt een abrupt en dramatisch einde wanneer in augustus van hetzelfde jaar Moskou ingrijpt en met honderdduizenden troepen van het Warschau-Pact het land bezet.

Nu meer dan ooit is een goed moment om die ‘geest van 1968’ te herdenken. Veel van de waarden van toen staan overal in Europa - en niet in de laatste plaats in Tsjechië - onder druk. Het reizende WHAT IF!? Pop-up Museum opent tussen 16 juni en 12 augustus haar (imaginaire) deuren in cinema BIO|OKO in Praag.

De expositie onderzoekt de effecten van ‘1968’ en stelt de vraag wat er terecht gekomen is van de idealen van toen. Er worden persoonlijke verhalen van ‘68-ers uit Oost- en West-Europa in gepresenteerd én gewaagde ideeën van jonge denkers van nu. Bezoekers kunnen er hun eigen ideeën voor de toekomst delen in de WHAT IF!? Fotocabine en ontdekken hoe moeilijk het is een democratie in balans te houden met het WHAT IF!? Evenwichtsspel.

Ter gelegenheid van de opening is er op 16 en 17 juni een speciaal programma.

OPENINGSWEEKEND: 16 & 17 JUNI

Maak je eigen propaganda-animatie tijdens een van de workshops van het Nederlandse designcollectief Propaganda by the People. Ze leren je een propaganda statement te maken op basis van iconische beelden van 1968 en nu. Uiteindelijk maak je een echte animatie, die getoond zal worden in de expositie en later gebruikt in een documentaire.

Ook is er een lezing van Jiri Kolda, een van de mensen die slachtoffer werd tijdens de bezetting in 1968. Hij deelt zijn persoonlijke verhaal tijdens een programmaonderdeel georganiseerd in samenwerking met de Tsjechische organisatie Post Bellum.

MEER INFO

WHAT IF!? Pop-up Museum
16 juni - 11 augustus, dagelijks van 12:00 - 22:00
Entree vrij
Voertaal Tsjechisch en Engels

WORKSHOP PROPAGANDA BY THE PEOPLE
Maak je eigen animatie (voor middelbare scholieren)
16 juni van 14:00 tot 17:00 uur
Entree gratis
Voertaal Tsjechisch

MAAK JE EIGEN PROPAGANDA VIDEO
16 en 17 juni, doorlopend 12:00 - 22:00
Terras van BIO|OKO
Deelname gratis
Voertaal Tsjechisch en Engels

ERFENIS VAN 1968
 LEZING JIRI KOLDA
INTERVIEW DOOR ADAM DRDA (Post Bellum)
17 juni 18:00-19:30
Voertaal Tsjechisch
Entree gratis

Dit evenement is een initiatief van IRON CURTAIN PROJECT in samenwerking met POST BELLUM en BIO|OKO en is mede mogelijk gemaakt door de Europese Commissie en de Nederlandse Ambassade in Praag.

.

Share this