WHAT IF!? Pop-up Museum in Praag

Met animatieworkshops van Propaganda by the People

Evenement

16 juni tot 11 augustus 2018
Iedereen in Tsjechië, zelfs diegenen die na 1968 geboren werden, heeft wel een verhaal te vertellen over 1968. Het was een traumatisch jaar, waarin na een periode van relatieve vrijheid tijdens de Praagse Lente, de Sovjet-Unie met honderdduizenden troepen en duizenden tanks het land binnenviel en bezette. Vijftig jaar na dato openden we het WHAT IF!? Pop-up Museum over de wereldwijde revolutionaire geest van 1968 in de Praagse bioscoop BIO|Oko.

Voor Tsjechië geldt: er is het land van voor 1968 en het land van na 1968. Het wereldwijde revolutiejaar betekent voor veel Tsjechen en Slowaken vooral een trauma, dat nog steeds niet helemaal verwerkt is. Elke Tsjech en Slowaak heeft er wel een persoonlijk verhaal over, zelfs hij of zij van ver na die tijd is.

Het jaar begon zo goed: politiek leider Alexander Dubcek versoepelde het regime en de 'Praagse Lente' bloeide. Tot er in augustus een dramatisch einde komt aan de herwonnen relatieve vrijheid in het communistisch bestuurde land. Moskou grijpt keihard in en bezet met honderdduizenden troepen uit verschillende Warschau-Pact-landen en honderden tanks het hele land. Daarna begint de winter, die eigenlijk pas tegen de omwentelingen onder leiding van Havel eind jaren tachtig begint te ontdooien. Dat het verleden altijd sluimer onder de oppervlakte blijkt al snel in discussies met Tsjechen over hedendaagse politiek. 1968, Rusland, de eigen soevereiniteit, het zijn onderwerpen die snel boven komen drijven.

Precies 50 jaar na 1968 streken we met het WHAT IF!? Pop-up Museum over de geest van 1968 neer in de Praagse bioscoop BIO|Oko. Tijdens het openingsweekend op 16 en 17 juni waren er verschillende extra activiteiten rondom de herdenking van 1968. Zo konden bezoekers hun eigen propaganda-animatie op basis van iconische beelden van toen en nu maken onder leiding van het Nederlandse designcollectief Propaganda by the People. Er was een speciale animatieworkshop voor middelbare scholieren waarbij getekend én gedebatteerd werd over het Tsjechië van 1968 in vergelijking met nu. En er was een lezing van Jiri Kolda. Hij werd neergeschoten tijdens de bezetting in 1968. Hij deelde zijn persoonlijke verhaal met het publiek.

Er werden tientallen 'propaganda-animaties' gemaakt door bezoekers onder leiding van Janneke de Rooij en Rogier Klomp van het design collectief Propaganda by the People. Tijdens het tekenen ontstaan vaak levendige discussies.
 Rondleiding door het WHAT IF!? Pop-up Museum.
Jiri Kolda werd in 1968 tijdens de bezetting van Praag door Sovjet-troepen neergeschoten. Hij wordt geïntroduceerd door Emmie Kollau (hoofdredacteur Iron Curtain Project, links) en geïnterviewd door de Tsjechische journalist Andre Drda (rechts).
 Een groep van ongeveer twintig buitengewoon gemotiveerde scholieren uit Praag volgden een speciale workshop animatie-maken door Propaganda by the People. De leerlingen bekeken hun eigen filmpjes in de grote bioscoopzaal van BIO|OKO en werden geïnterviewd over de resultaten. De animaties bleken veel persoonlijke verhalen uit te lokken.

 

Dit evenement van het IRON CURTAIN PROJECT  werd georganiseerd in samenwerking met POST BELLUM en BIO|OKO en is mede mogelijk gemaakt door het European Fund for Citizens en de Nederlandse Ambassade in Praag.

Share this