Fanny Blankers-Koen

DE VLIEGENDE HUISVROUW

Fanny Blankers-Koen was een Nederlandse atleet, die vier gouden medailles won op de Olympische Spelen van 1948. Dat was uitzonderlijk, aangezien ze al jaren getrouwd was en kinderen had. Het was destijds de norm dat vrouwen stopten met professionele sport wanneer ze zwanger raakten. Maar Blankers-Koen was twee weken na de bevalling weer met trainen begonnen. Ze verbaasde er de hele wereld mee.

“Zij gaat na haar vacantie heus wel weer de sokken stoppen van Jan Blankers. Want zij weet beter dan wie ook dat er nog belangrijker dingen zijn dan de 80 meter horden in 11,2 seconde, belangrijker dingen zelfs dan vier gouden olympische medailles.” 

De Volkskrant na de Olympische Spelen van 1948.

In de jaren veertig werd de sportwereld gedomineerd door mannen, want men vond moeders niet geschikt voor professionele sport. Dit had natuurlijk te maken met het bredere idee in de samenleving dat vrouwen huisvrouwen zouden moeten zijn.

Maar Fanny Blankers-Koen was koppig; ze kon niet anders dan haar sportieve droom voortzetten. Ze laat ons zien dat we de samenleving kunnen veranderen door gewoon onszelf te zijn. Blankers-Koen had haar eigen dromen en doelen, en veranderde daarmee gaandeweg het maatschappelijke beeld van de vrouw. De wereld had vrouwelijke rolmodellen nodig, en zij werd er één door ‘simpelweg’ te volharden in haar passie.

De status quo in de tijd van Fanny Blankers-Koen

De eerste keer dat Blankers-Koen meedeed aan de Olympische Spelen (1936), namen slechts 331 vrouwen deel, en 3632 mannen.

Vrouwen werden uitgesloten van marathons en sommige andere sporten, omdat volgens sommige artsen hun baarmoeder eruit zou vallen door de inspanning.

In Nederland besteedden vrouwen gemiddeld 60 tot 70 uur per week aan huishoudelijke taken.

“Mijn ouders vonden het niet nodig dat ik ging werken, ze konden me thuis goed gebruiken. Dat vond ik wel handig: zo kon ik ‘s middags trainen”

Het heden

Elisabeta Rizea 

Elisabeta Rizea streed tegen het communistische regime vanuit de bergen (Roemenië, jaren ‘40 - jaren ‘80)