Elisabeta Rizea

De strijd tegen het communistische regime vanuit de bergen

Elisabeta Rizea was een Roemeense boerenvrouw die zich in de jaren vijftig aansloot bij een anticommunistische verzetsgroep. In Roemenië bestond er, in tegenstelling tot Polen en Tsjechoslowakije, weinig georganiseerd verzet. Maar er waren wel kleine losse verzetsgroepen in de bergen.

Rizea’s oom was vermoord door de geheime dienst. Het was voor haar een van de redenen om zich aan te sluiten bij het verzet. Rizea hielp de verzetsstrijders aan geld en voedsel. Daarnaast bespioneerde ze de regering, zodat ze het verzet van cruciale informatie kon voorzien.

“Toen die ellendige communisten aan de macht kwamen, namen ze ons alles af: het land, de houten karren, het haar op ons hoofd. Maar onze ziel konden ze ons niet afpakken.” 
Elisabeta Rizea

De status quo in de tijd van ELISABETA RIZEA:

Tussen de 500.000 en 2 miljoen Roemenen werden gedood door het communistische regime.

Er was vrijwel geen burgerlijk, georganiseerd in Roemenië. In plaats daarvan vluchtten veel mensen de bergen en bossen in.

Een half miljoen burgerinformanten bespioneerden hun buren, collega’s en familieleden (in een land met 22 miljoen inwoners in 1985).

Mensen die tegen het regime waren, hadden een zwaar leven. Ze werden permanent bedreigd en ernstig beperkt in hun dagelijks leven. Elisabeta Rizea werd verschillende keren gevangengezet en gemarteld waardoor ze voor de rest van haar leven gehandicapt was. Maar nooit verraadde ze haar kameraden die vochten voor een rechtvaardig leven voor het Roemeense volk.

Na de val van de Sovjet-Unie werd het verhaal van Rizea bekend bij het publiek. Vrouwen werden gezien als passieve wezens tijdens het autoritaire regime, maar Rizea veranderde dat beeld. Zij vertegenwoordigde de vrouwen die tegen de onderdrukker vochten en onder de gevolgen leden.

“Ik heb niks te maken met politiek, ik ben ben een rechttoe rechtaan vrouw.”

– Elisabeta Rizea

HET HEDEN

Jerry Afriyie 

Jerry Afriyie liet de Nederlanders inzien dat Zwarte Piet racisme is Nederland, jaren ‘10 van deze eeuw.