Ildikó Juhász

lesbische legende in communistisch Hongarije

In het communistische Hongarije werd homoseksualiteit niet geaccepteerd en daarom doodgezwegen. Ildikó Juhász werd een lesbische legende toen ze een plek oprichtte waar de lgbtq+-gemeenschap zichzelf kon zijn. Juhász was de manager van de Ipoly Cinema in Boedapest. Die bioscoop was eigendom van het communistische regime: de censuurraad van de staat bepaalde welke films mensen mochten zien. Ondanks de strenge staatscontrole organiseerde Juhász legendarische feesten, optredens en vertoningen voor de lhbtq+-gemeenschap in de geheime bar van de bioscoop

“We hadden verschrikkelijk weinig informatie. In de jaren 80 verschenen er volgens mij drie boeken met titels als ‘A Gay Company’, vreselijk oppervlakkige, onzin-literatuur.”

– Ildikó Juhász

Er mocht geen reclame worden gemaakt voor de feesten van Ildikó Juhász. Alles moest geheim blijven vanwege het risico op politie-invallen, hoewel dit niet vaak gebeurden. De autoriteiten hielden mensen die ervan verdacht werden queer te zijn sowieso nauwlettend in de gaten. De politie bespioneerde hen en hield dossiers over hen bij. Er waren maar heel weinig veilige plekken waar homoseksuelen bijeen konden komen, en er waren geen plekken specifiek voor lesbiennes. Ipoly was de eerste en lange tijd de enige plek die ook bijeenkomsten uitsluitend voor lesbiennes organiseerde. Juhász speelde een cruciale rol bij het creëren van lesbische netwerkmogelijkheden.

De status quo in de tijd van Ildikó Juhász

Tijdens het communisme konden lhbtq+-mensen niet deelnemen aan het openbare leven. Ze moesten hun seksuele geaardheid verborgen houden en kregen te maken met discriminatie en repressie.

In het communistische Hongarije was seks met hetzelfde geslacht sinds  1962 niet meer verboden.

Plaatsen waar homoseksuelen bijeenkwamen, werden echter nog vaak door de politie overvallen. Bezoekers moesten zich legitimeren en werden vervolgd door de geheime politie. Homoseksuelen konden hun baan verliezen als hun geaardheid bekend werd.

“Net als nu bestond destijds het idee dat het genezen moest worden.”

– Ildikó Juhász

HET HEDEN