Fanny Blankers-Koen

gospodina zburătoare

 

Fanny Blankers-Koen a fost o atletă olandeză, câștigătoare a patru medalii de aur la Jocurile Olimpice din 1948. Acest lucru era excepțional, deoarece era deja căsătorită și avea copii de ani de zile. În vremea ei, norma era ca femeile să se retragă din sportul profesionist dacă rămâneau însărcinate. Însă Blankers-Koen și-a reluat antrenamentele la două săptămâni după ce a născut. Lumea a fost uimită de îndrăzneala ei.

"Bineînțeles că după concediu, ea îi va retușa din nou șosetele lui Jan Blankers. Pentru că ea știe destul de bine că există lucruri mai importante în viață decât să alerge 80 de metri garduri în 11,2 secunde. Chiar și lucruri mai importante decât patru medalii de aur."

Ziarul național olandez De Volkskrant după Jocurile Olimpice din 1948.

În anii 1940, lumea sportului era dominată de bărbați. Ideea că mamele nu erau potrivite pentru a participa la sport era larg răspândită. Aceasta era, desigur, împletită cu ideea mai largă din societate că femeile ar trebui să fie casnice.

Dar Fanny Blankers-Koen era încăpățânată; nu a văzut nicio alternativă la continuarea visului ei sportiv. Ea ne arată că putem schimba societatea doar prin faptul că suntem noi înșine. Blankers-Koen a avut propriile vise și obiective, dar a schimbat percepția societății asupra femeilor pe parcurs. Lumea avea nevoie de modele feminine, iar ea a devenit unul "pur și simplu" prin perseverența în pasiunea ei.

Status quo în vremea lui Fanny Blankers-Koen

La primele jocuri olimpice ale lui Blankers-Koen (1936), doar 331 de femei au concurat, alături de 3632 de bărbați.

Femeilor le-a fost interzis să participe la maratoane și la alte câteva sporturi, deoarece, potrivit unor medici, efortul le-ar fi provocat căderea uterului.

În Țările de Jos, femeile petreceau în medie 60-70 de ore pe săptămână la treburile casnice.

"Părinții mei au considerat că nu era necesar să merg la muncă, că mă puteau folosi acasă. Mi s-a părut convenabil; în felul acesta mă puteam antrena după-amiaza."

Prezentul

Elisabeta Rizea 

Elisabeta Rizea a luptat din munți împotriva regimului comunist. (România, anii 1940 - 1980)