Jerry Afriyie

nu este amuzant să ai pielea neagră

În copilărie, în Olanda, Jerry Afriyie s-a confruntat cu "Zwarte Piet" (Pete cel Negru), servitorul negru al lui Sinterklaas, o figură asemănătoare lui Moș Crăciun care le aduce copiilor cadouri și dulciuri în decembrie. Zwarte Piet este adesea interpretat de o persoană albă îmbrăcată în negru, cu buze roșii, cercei de aur și un costum colorat; un personaj caraghios, cu un accent surinamez exagerat, jucat pentru a face haz de necaz.

Afriyie s-a născut în Ghana și a crescut în Amsterdam de la vârsta de 11 ani. Fiind un copil de culoare, a fost batjocorit ca fiind un "Zwarte Piet". Ca adult, la începutul anilor 2010, Afriyie a decis să numească fenomenul Zwarte Piet pe nume: rasism. Acum, Zwarte Piet aproape că a dispărut, iar majoritatea olandezilor i se opun.

"Mă bazez pe puterea empatiei".

Costumul lui Zwarte Piet a fost inspirat de costumele servitorilor de culoare și ale oamenilor înrobiți care au servit în gospodăriile europenilor bogați din secolul al XVII-lea până în secolul al XIX-lea.

În 2014, 88% din populația olandeză nu dorea să schimbe tradiția lui Zwarte Piet.

Comisia ONU pentru combaterea rasismului a declarat în 2015 că Țările de Jos trebuie să schimbe tradiția, deoarece Zwarte Piet este o întoarcere la sclavie. Reacția Primului Ministru a fost că nu este derenjat de felul în care arată Zwarte Piet și că el însuși a jucat Zwarte Piet.

Aproape fiecare copil olandez a crescut cu Zwarte Piet. De la jumătatea lunii noiembrie și până pe 6 decembrie nu se poate scăpa de Zwarte Piet: el vizitează școlile și supermarketurile, apare în paradele stradale și la televiziunea națională și în aproape toate reclamele la jucării și dulciuri.

Jerry Afriyie a cofondat organizația pentru drepturile omului Nederland Wordt Beter (Țările de Jos se vor face mai bine) și campania "Zwarte Piet is Racisme" (Pete cel Negrul înseamnă Rasism) în 2011, precum și grupul de acțiune "Kick Out Zwarte Piet" în 2014, pentru a elimina elementele rasiste din sărbătoarea națională. Olandezii s-au simțit jigniți de activismul său, deoarece nu se considerau rasiști. Protestele sale pașnice din întreaga țară au fost întâmpinate cu violențe (ale poliției), arestări nedrepte, amenințări și atacuri personale. Dar, prin perseverență, opinia publică a început să se schimbe: oamenii s-au convins că această tradiție foarte răspândită era într-adevăr rasistă și dăunătoare și că trebuia schimbată. Radiodifuzorul național a interzis Zwarte Piet, la fel ca multe municipalități, supermarketuri și companii mari: în multe locuri, personajul nu mai este acum negru.

"În această țară, dacă îl poți schimba Zwarte Piet, poți schimba orice."

Prezentul

FRANCA VIOLA

Pe când avea 17 ani, Franca Viola a refuzat să se căsătorească cu bărbatul care a violat-o. Italia, anii 1960