Ján Kuciak

ucis pentru că și-a făcut meseria

Ján Kuciak a fost un tânăr jurnalist slovac care a investigat evaziunea fiscală și corupția. El "își făcea doar meseria", dar în Slovacia acest lucru a fost un act de rebeliune, deoarece jurnaliștii sunt frecvent intimidați. Cercetările sale s-au axat pe implicarea unui grup mafiot italian în politica slovacă. Acest grup ar fi fost în contact cu consilierul de stat al premierului Fico. Kuciak a expus frauda fiscală a partidelor politice și a unui puternic om de afaceri. La 21 februarie 2018, Kuciak și logodnica sa, Martina Kusnirova, au fost împușcați mortal în apartamentul lor din Bratislava. Sute de mii de slovaci au ieșit în stradă, cerând schimbare.

"Cei care fură și comit fraude fiscale sunt din vechea școală, au învățat în comunism. Nu există proprietate privată, totul aparține tuturor. Și cine apucă mai mult are mai mult."

Jozef Kuciak, tatăl lui Ján

Status quo în timpul lui Ján Kuciak:

În 2019, 72% dintre cetățenii slovaci au declarat că nu au încredere în sistemul juridic al țării.

Observatorii internaționali avertizează de ani de zile cu privire la declinul libertății presei în Europa Centrală.

Independența editorială a presei mainstream din Slovacia este subminată. Un mic grup de oligarhi deține mai multe instituții importante, în timp ce finanțarea radiodifuzorului public RTVS rămâne vulnerabilă la influențele politice.

"Am înțeles că această persoană va fi arhitectul unui nou tip de jurnalism de investigație, unul care nu avea încă fundamente în Slovacia."

Peter Bardy, fostul șef al lui Ján Kuciak

O serie de miniștri, parlamentari, ofițeri de poliție și chiar premierul Robert Fico au demisionat în urma morții lui Ján Kuciak.

Calea către o justiție completă a fost lentă. La cinci ani de la dublul asasinat, asasinul plătit și un intermediar se află în spatele gratiilor, ispășind sentințe grele. Însă presupusul creier, Marian Kocner, a fost achitat de două ori pentru rolul său în crimă. Asociatul său a primit totuși o pedeapsă de 25 de ani de închisoare.

Prezent

WALDEMAR FYDRYCH

a luptat împotriva comunismului folosind imaginația și absurdul. Polonia, anii 1980