Waldemar Fydrych

pitici și hârtie igienică împotriva opresorului

Waldemar Fydrych este un artist polonez care a organizat proteste pașnice împotriva regimului comunist cu mișcarea sa Orange Alternative. El a folosit arta, umorul și grotescul ca instrumente de bază ale luptei politice. Conform ideologiei comuniste, proprietatea trebuia să fie distribuită în mod egal între toți cetățenii. Dar, în realitate, Polonia suferea de mari lipsuri de bunuri de bază. În timpul demonstrațiilor, Fydrych a distribuit produse deficitare, cum ar fi hârtia igienică și tampoanele sanitare. Prin aceasta, el a arătat că "adevărul oficial" susținut de Partidul Comunist nu corespundea realității.

"Poți să tratezi cu seriozitate un ofițer de poliție, atunci când îți pune întrebarea: "De ce ai participat la o întâlnire ilegală a piticilor?""

– Waldemar Fydrych

Regimul comunist, care se lua pe sine foarte în serios, nu putea face față absurdului. Așa că Waldemar Fydrych a făcut din absurd o armă pentru a proteja gândirea critică, ridiculizând dogmele regimului. Când sloganurile politice de opoziție erau vopsite de milițieni, Fydrych și tovarășii săi au început să picteze pitici pe pereți. În curând, piticii au început să apară peste tot în orașul Wroclav, iar mai târziu și în alte orașe. Alternativa Portocalie a început să organizeze proteste împotriva piticilor, cu mii de oameni îmbrăcați în pitici. Simpla lor apariție i-a făcut pe milițieni, care îi arestau pe pitici, să pară ridicoli și stânjeniți.

"Întreaga lume este o operă de artă, deci chiar și un singur polițist care stă pe stradă este o operă de artă."

– Waldemar Fydrych

Status quo în timpul lui Waldemar Fydrych:

Din 1945 până în 1989, Polonia a fost condusă de un regim comunist dictatorial.

Nu exista libertate de exprimare și nici de informare. Regimul decidea ce cărți puteau fi citite, ce muzică putea fi ascultată și ce trebuiau să scrie ziarele.

Pentru a atinge anumite obiective, cum ar fi admiterea la universitate, oamenii trebuiau să își dovedească loialitatea față de partidul comunist.

Comunismul promova egalitatea, dar în realitate exista o elită cu privilegii uriașe.

"Întreaga lume este o operă de artă, deci chiar și un singur polițist care stă pe stradă este o operă de artă."

– Waldemar Fydrych

Prezentul

CARMEN GHEORGHE

și-a refuzat destinul de casnică și acum ajută fetele și femeile de etnie romă să-și schimbe viitorul (România, prezent)