Melina Mercouri

vedeta de cinema care a riscat totul pentru a lupta împotriva juntei grecești

Melina Mercouri era o actriță faimoasă care juca pe Broadway, când, pe 21 aprilie 1967, a avut loc o lovitură de stat în țara sa natală, Grecia. Un grup de colonei a răsturnat guvernul, ceea ce a dus la instaurarea unei dictaturi militare de dreapta: junta greacă, caracterizată prin anticomunism și restricții ale libertăților civile. Opozanții politici au fost întemnițați, torturați sau trimiși în insule închisoare. Mercouri s-a alăturat imediat luptei împotriva dictaturii. Ea și-a folosit faima în întreaga lume pentru a informa publicul despre ceea ce se întâmpla în Grecia. Ea a militat pentru izolarea internațională și căderea colonelilor. Prin activismul ei, și-a pus viața și cariera în pericol.

"M-am născut grecoaică și voi muri grecoaică. Domnul Pattakos și cei patru colonei s-au născut fasciști și vor muri fasciști."

Melinei Mercouri, când i-a fost retrasă cetățenia greacă

Melina Mercouri a fost unul dintre cei mai severi și mai vizibili critici ai juntei. Regimul i-a confiscat proprietățile și a privat-o de cetățenia greacă. Au avut loc atacuri teroriste împotriva ei și o tentativă de asasinat în Genova. Cu toate acestea, ea a continuat să lupte, folosind discursuri, interviuri, înregistrări, marșuri, concerte și greve ale foamei. Când regimul a căzut în 1976, s-a întors în Grecia, a fondat partidul socialist Pasok și a devenit prima femeie ministru al Culturii câțiva ani mai târziu.

Status quo-ul în vremea Melinei Mercouri:

Persoanele cu simpatii de stânga erau arestate de către regim. Unii au fost uciși, alții au fost trimiși în insule-închisoare.

"Am decis să fac un apel către toți cei care au o conștiință liberă să nu meargă în Grecia. Cred că turismul este un lucru foarte trist atunci când libertatea nu există, unde cenzura este ceva teribil și unde patru colonei ridicoli sunt în fruntea națiunii."

- Melina Mercouri

Prezentul

ILDIKÓ JUHÁSZ

a găzduit în secret un loc de întâlnire pentru comunitatea de homosexuali și lesbiene și i-a făcut să se simtă "normali". Ungaria, anii 1980