‘Het belangrijkste van 1968 was 
het proces van verandering zelf’

WHAT IF!? Pop-up museum opent in Amsterdam

Evenement

1 juni 2018, 16.00 uur, de Balie, Amsterdam
Alain Geismar, een van de leiders van de Mei ’68-opstand in Parijs, is ervan overtuigd dat de samenleving nooit af is. ‘We moeten in beweging blijven’, vertelt hij in het WHAT IF!? Pop-up Museum. Deze reizende expositie over het revolutiejaar 1968 opent, na Warschau, voor de eerste keer in Nederland tijdens het Forum on European Culture in Amsterdam. Geismar is aanwezig en spreekt tijdens een speciaal programma over de erfenis van kanteljaar 1968.

Het Forum on European Culture is een biënnale over de waarde van kunst en cultuur voor Europa met medewerking van onder andere Rem Koolhaas en Ivo van Hove (Toneelgroep Amsterdam). Het thema van dit jaar is ‘act for democracy’ en wij zijn gevraagd er het WHAT IF!? Pop-up Museum te tonen. Onze reizende expositie vertelt de persoonlijke verhalen van 68-ers uit Oost- en West-Europa en presenteert nieuwe ideeën in de geest van ‘68 van hedendaagse jonge denkers.

Ter gelegenheid van de opening van het pop-up museum wordt er op 1 juni een speciaal programma georganiseerd over de weerbarstige erfenis van ’68. Alain Geismar zal een van de sprekers zijn. Hij werkte als docent natuurkunde aan de Sorbonne in Parijs toen hij in 1968 een van de leiders werd van de massale studentenopstand, die uitmondde in een arbeidersstaking waar maar liefst tien miljoen Fransen aan meededen. In 1970 belandde hij anderhalf jaar in de gevangenis wegens het 'uitlokken van geweld tegen de politie'.

Naast Geismar zijn drie jonge denkers en activisten met inspirerende ideeën voor de toekomst te gast: de Zwitserse activiste Flavia Kleiner, de Belgische journalist en filosoof Thomas Decreus en de Pools-Belgische schrijver Alicja Gescinka. Welke status-quo willen zij omverwerpen? Ook zal journalist Roel Jansen spreken. Hij is de schrijver van het boek ‘1968, You say you want a revolution’. In mei 1968 reed hij als jonge student spontaan naar Parijs om getuige te zijn van de revolte. Het programma wordt geleid door oud-Amerika-correspondent en Nieuwsuur-presentator Eelco Bosch van Rosenthal.

Na het programma kun je het WHAT IF!? Pop-up Museum bezoeken op de eerste etage van De Balie. Lees, luister en bekijk de persoonlijke verhalen van oude revolutionairen en hedendaagse rebellen. Dagmar van Doetinchem werd lid van Kommune Nr. 1 in Berlijn, maar kwam al gauw van een koude kermis thuis. Jonah Lamers vecht vandaag de dag voor het opheffen van de rigide gender-tweedeling tussen man en vrouw en Jos Ripken leeft zich uit op politici via sociale media. Is hij een moderne rebel en een verdediger van het vrije woord? Of is hij een 'reaguurder' die het debat vergiftigt? En wat zijn jouw visioenen voor een betere samenleving? Laat ze achter in de WHAT IF!? Fotocabine en ervaar ook eens hoe lastig het is een democratie in balans te houden met het WHAT IF? Evenwichtsspel.

 

Het programma is gemaakt in nauwe samenwerking met het Forum on European Culture, De Balie en Dutch Culture. Met veel dank aan Anne-Marijn Epker en Merlijn Geurts.

Share this