Hoe overleeft de democratie ons?

HOW TO SURVIVE A DEMOCRACY

Pop-up Museum

Tournee door Europa
Voor even leek democratie in Europa vanzelfsprekend, maar de laatste jaren staat het systeem steeds meer onder druk. In het reizende How to Survive a Democracy Pop-up Museum kijken we terug naar het recente dictatoriale verleden van Europa en onderzoeken we samen met jou in het Democratielaboratorium aan de hand van prikkelende games de waarde van de democratie van vandaag. Wil je het museum ook op jouw evenement of locatie tonen, mail info@ironcurtainproject.eu.

Nog geen twee generaties geleden leefde een groot deel van de Europeanen in een dictatuur, bijvoorbeeld in Spanje, Portugal, Tsjechië, Roemenië, Polen en de Baltische staten. Pas in 1991 verdwenen de laatste autoritaire regimes van Europa - op die van Wit-Rusland na. Hoe kort geleden ook, lijken we inmiddels vaak vergeten hoe bijzonder het is dat we elke paar jaar onze leiders mogen kiezen. De ooit hard bevochten vrijheid staat opeens overal weer onder druk. In sommige landen wordt de rechtsstaat in hard tempo afgebroken; extreem-rechts rukt op; het wantrouwen in politici is groot en zelfs het vertrouwen in het systeem an sich neemt af. Hoe overleven we de democratie? Of moeten we vragen: hoe overleeft de democratie ons?

In het How to Survive a Democracy Pop-up Museum vind je het Democratielaboratorium. In een aantal vrolijke - maar toch ook serieuze - games en installaties onderzoeken we samen met bezoekers hoe de democratie bedreigd wordt en wat voor hen zelf belangrijk is. Ook is er aandacht voor het recente dictatoriale verleden van Europa. In een serie persoonlijke  videoportretten vertellen Europeanen over hun overlevingsstrategie voor in een dictatuur. Ook kun je ontdekken hoe het dictators lukt om vaak zo ongelooflijk lang aan de macht te blijven en wie de langst zittende dictator van dit moment is.

Vanwege Covid-19 zijn delen van de expositie nu online te beleven. Test of je een goede populist bent; speel de Boiling Frog Game of bekijk films vanaf 10 december 2020 tijdens 'Boulevard Europa'.

 

Het How to Survive a Democracy pop-up Museum is een initiatief van Stichting Autres Directions, geproduceerd door Aldus’ producties en mede mogelijk gemaakt door Studio Europa Maastricht, Act for Liberty en het European Fund for Citizens.

Klik op een onderdeel voor meer informatie:

Pop-up museum op jouw evenement?!

Het How to survive a democracy pop-up museum reist rond door Europa. Wil je de expositie tonen op jouw evenement of locatie? Dat kan! De installatie past in zeer verschillende ruimtes, omdat hij in grote en kleinere opstelling opgebouwd kan worden. Hij is bijvoorbeeld zeer geschikt om te tonen tijdens festivals of voor langere tijd in semi-openbare ruimtes. De games en video’s zijn interessant voor een zeer breed publiek met een leeftijd van 12 tot 100 jaar. Omdat de tentoonstelling discussie uitlokt bieden we ook een verdiepingsprogramma aan van workshops en lesprogramma’s. Interesse? Neem contact met ons op voor beschikbaarheid en kosten: info@ironcurtainproject.eu

colofon

Share this