Hoe overleeft de democratie ons?

HOW TO SURVIVE A DEMOCRACY

Pop-up Museum

Tournee door Europa
Voor even leek democratie in Europa vanzelfsprekend, maar de laatste jaren staat het systeem steeds meer onder druk. In het reizende How to Survive a Democracy Pop-up Museum kijken we terug naar het recente dictatoriale verleden van Europa en onderzoeken we samen met jou in het Democratielaboratorium aan de hand van prikkelende games de waarde van de democratie van vandaag. Wil je het museum ook op jouw evenement of locatie tonen, mail info@ironcurtainproject.eu.

Nog geen twee generaties geleden leefde een groot deel van de Europeanen in een dictatuur, bijvoorbeeld in Spanje, Portugal, Tsjechië, Roemenië, Polen en de Baltische staten. Pas in 1991 verdwenen de laatste autoritaire regimes van Europa - op die van Wit-Rusland na. Hoe kort geleden ook, lijken we inmiddels vaak vergeten hoe bijzonder het is dat we elke paar jaar onze leiders mogen kiezen. De ooit hard bevochten vrijheid staat opeens overal weer onder druk. In sommige landen wordt de rechtsstaat in hard tempo afgebroken; extreem-rechts rukt op; het wantrouwen in politici is groot en zelfs het vertrouwen in het systeem an sich neemt af. Hoe overleven we de democratie? Of moeten we vragen: hoe overleeft de democratie ons?

In het How to Survive a Democracy Pop-up Museum vind je het Democratielaboratorium. In een aantal vrolijke - maar toch ook serieuze - games en installaties onderzoeken we samen met bezoekers hoe de democratie bedreigd wordt en wat voor hen zelf belangrijk is. Ook is er aandacht voor het recente dictatoriale verleden van Europa. In een serie persoonlijke  videoportretten vertellen Europeanen over hun overlevingsstrategie voor in een dictatuur. Ook kun je ontdekken hoe het dictators lukt om vaak zo ongelooflijk lang aan de macht te blijven en wie de langst zittende dictator van dit moment is.

Vanwege Covid-19 zijn delen van de expositie nu online te beleven. Test of je een goede populist bent; speel de Boiling Frog Game of bekijk films vanaf 10 december 2020 tijdens 'Boulevard Europa'.

 

Het How to Survive a Democracy pop-up Museum is een initiatief van Stichting Autres Directions, geproduceerd door Aldus’ producties en mede mogelijk gemaakt door Studio Europa Maastricht, Act for Liberty en het European Fund for Citizens.

Klik op een onderdeel voor meer informatie:

Pop-up museum op jouw evenement?!

Het How to survive a democracy pop-up museum reist rond door Europa. Wil je de expositie tonen op jouw evenement of locatie? Dat kan! De installatie past in zeer verschillende ruimtes, omdat hij in grote en kleinere opstelling opgebouwd kan worden. Hij is bijvoorbeeld zeer geschikt om te tonen tijdens festivals of voor langere tijd in semi-openbare ruimtes. De games en video’s zijn interessant voor een zeer breed publiek met een leeftijd van 12 tot 100 jaar. Omdat de tentoonstelling discussie uitlokt bieden we ook een verdiepingsprogramma aan van workshops en lesprogramma’s. Interesse? Neem contact met ons op voor beschikbaarheid en kosten: info@ironcurtainproject.eu

colofon

HOW TO SURVive a democracy Op Reis

Het How to survive a democracy pop-up museum reist door heel Europe.


Hoe overleef je een democractie in poland

Pop-up museum, event en workshops | 01-09 to 3-11-2020, Nowy Fort, Warschau, Polen

Het pop-up museum was twee maanden te zien in Fort Nowy. We organiseerde een openingsevenement met voordrachten, live interviews, debat en muziek. Daarnaast vonden er workshops plaats voor scholieren die een rondleiding kregen, de Boiling Frgo Gaem speelde en 'action posters' maakte.

Meer over dit event


Festival Boulevard Europe

Online games en films | 10-12 to 14-12-2020, Festival Boulevard Europe, Maastricht.

Onderdelen uit het pop-up museum zijn onderdeel van het Festival Boulevard Europe, een festival voor beurgers en wetenschappers over Democractie en Europa. We speelde online de Boiling Frog Game en de Populist Game met groepjes deelnemers. En bekeken de filmserie 'Hoe overleek ik een Dictatuur' en bespraken deze met de deelnemers.


Hoe overleef je een democractie in Estland

Popup museum en events | 28-02-2019 to 2-03-2020, FABAMU, Tallinn and Narva, Estland

We plande een mooi event tijdens de museumnacht van Tallinn op het 'vrijheidsplein' en een plaatsing van het museum in de Universiteit van Narva. Helaas kon dit niet doorgaan door Covid19 maatregelen.
Als alternatief organiseerde FABAMU online evetns en lessen met groepen leerlingen waarin zij de Boiling Frog Game speelde, action posters maakte en de filmserie Hoe overleef ik een Dictatuur bekeken.


HOW TO SURVive a democracy in MUSEUM DE FUNdatie

Popup museum | 13-02 to 28-06-2020, Museum de Fundatie, Zwolle.

Het popup museum was 4 maanden te zien in Museum de Fundatie als onderdeel van de tentoonstelling 'Van wie is de wereld?'


Vrijheids Week Rotterdam

Popup museum en workshops | 03-02 to 07-02-2020, Vrijheidsweek, Rotterdam.

Het Rotterdams Grafisch Lyseum organiseerde de vrijheidsweek voor hun studenten. Zij kregen een rondleiding door het museum met opdrachten, speelde de Boiling Frog Game, maakte action posters en speelde gezamelijk de Populist Game met een gesprek over populisme en hoe je dit kunt herkennen.


Maastricht Europe Days

Popup museum en workshops | 06-12 to 08-12-2019, Maastricht Europe Days, Maastricht.

Tijden de Maastricht Europe Days opende we voor het eerst het pop-up museum. Gedurende deze dagen organiseerde we verschillende workshops zoals de Boiling Frog Game met workshop en de Populist Game met een gesprek over populisme.

Meer over dit event


Fall of the Wall festival

Mini-festival | 09-11 to 10-11-2019, De Balie, Amsterdam.

In het weekend dat het 30 jaar geleden was dat de 'Berlijnse Muur' viel organiseerde we samen met de Balie een 2-daags minifestival met op dag 1 het thema 'Hoe overleef je een dicatuur' en op dag 2 het thema 'Hoe overleef je een Democratie'.

Meer over dit event


Final report EU for Citizens, European Commission

Share this