How to Survive a Democracy Pop-up Museum beleeft première in Maastricht

Pop-up museum en workshops

Evenement

6 t/m 8 december 2019 in Maastricht
Na maanden van interviews, research en ontwerp was het op 6 december eindelijk zover: het How to Survive a Democracy Pop-up Museum beleefde haar in première in Maastricht.

Hoe overleef je een democratie? Of beter gezegd: hoe overleeft de democratie ons? Sinds de val van de Berlijnse Muur in 1989 lijkt democratie overal in Europa een feit. Maar vandaag de dag staat die zwaarbevochten democratie onder druk. In het How to Survive a Democracy Pop-up Museum konden bezoekers voor het eerst ervaren met welke obstakels er in een democratie zoal geleefd moet worden.

Tijdens de Maastricht Europe Days, waar het museum in première ging, leidde onder meer de WINWIN Consensusmachine tot mooie discussies over het sluiten van compromissen. Uit de ruimte van de Populist Game, waarin getest wordt hoe groot de kans is dat jij een populist bent, klonk het ene moment hard gelach, het andere moment hoorde je verontwaardigd gesnuif. Toen het spel in groepsformatie werd gespeeld liepen de reacties eveneens sterk uiteen. Van: "Op een gegeven moment zat ik er helemaal in en wilde ik ook echt de macht grijpen”, tot "Ik kon het gewoon niet, ik ben echt een slechte populist, het gaat zo tegen mijn principes in”.

In de poster workshop gaven bezoekers hun eigen ideeën voor een betere democratie vorm. Ook verkenden deelnemers de grenzen van hun vrijheid tijdens de Boiling Frog Game. Want gooi je een kikker in een pan kokend water, dan springt hij er direct uit. Maar warm je het water langzaam op, dan blijft hij zitten waar hij zit. Tot het te laat is. 

Tijdens de Boiling Frog Workshop, geleid door ontwerper Janneke de Rooij, werden nog meer posters gemaakt en ontstonden interessante discussies. “Ik sprong uit het kokende water bij het statement over politici die critici dom noemen; je kunt niet je eigen mening opdringen aan anderen”, onderbouwde een deelnemer haar kookpunt tijdens het spel. Een ander: “Nationaliteit is deel van je cultuur. Ik zou die nooit willen opgeven wanneer ik moet vluchten naar een ander land. Dat is mijn kookpunt als het aankomt op het afpakken van mijn vrijheid.”

 

POP-UP MUSEUM OP JOUW EVENEMENT?

Het How to survive a democracy pop-up museum reist rond door Europa. Wil je de expositie tonen op jouw evenement of locatie? Dat kan! De installatie past in zeer verschillende ruimtes, omdat hij in grote en kleinere opstelling opgebouwd kan worden. Hij is bijvoorbeeld zeer geschikt om te tonen tijdens festivals of voor langere tijd in semi-openbare ruimtes. De games en video’s zijn interessant voor een zeer breed publiek met een leeftijd van 12 tot 100 jaar. Omdat de tentoonstelling discussie uitlokt bieden we ook een verdiepingsprogramma aan van workshops en lesprogramma’s. Bekijk hier het volledige programma

Interesse? Neem contact met ons op voor beschikbaarheid en kosten: info@ironcurtainproject.eu

Share this