Val van de Muur Festival

(met anti-kater-van-de-democratie-brunch)

Evenement

9 en 10 november 2019 in de Balie, Amsterdam
Op 9 november 2019 was het precies 30 jaar geleden dat de Berlijnse Muur viel en daarmee het einde van het IJzeren Gordijn markeerde. Reden voor feest tijdens het Fall of the Wall Minifestival in de Balie in Amsterdam.

Leven in een dictatuur lijkt voor veel Europeanen iets van ver weg, of lang geleden. In werkelijkheid is het pas dertig jaar geleden - pakweg twee generaties - dat een groot deel van de Europeanen in onvrijheid leefde. Er zijn verhalen van ernstige slachtoffers en moedige helden, maar de meerderheid van de burgers moest ‘gewoon’ in het dagelijks leven zijn hoofd boven water zien te houden.

Hoe doe je dat? Aan de vooravond van de 30ste verjaardag van de Val van de Muur onderzochten we dit tijdens het programma How to Survive a Dictatorship. Ook waren er overpeinzingen van onder meer Eva Rovers en Evert van der Zweerde, want hoe (on)waarschijnlijk is het eigenlijk dat een dictatuur ooit terugkeert in Europa?

En toen was het tijd om de Muur af te breken! Letterlijk, met voormalig DDR-bewoner Eva Pieper in de voorhoede tijdens de ‘Tear down this Wall’-party.

The morning after was er een brakke brunch om de kater van de democratie te verwerken. Want na de euforie van 1989 ontstond al snel de kater. De beloftes van het liberalisme en kapitalisme leidden voor velen tot grote teleurstellingen. Inmiddels staat de fel bevochten democratie onder druk. In Hongarije en Polen wordt de rechtsstaat in rap tempo afgebroken, maar ook in het Westen is er reden tot zorg.

Samen met de Poolse journaliste Karolina Wigura, politiek filosoof Ivana Ivkovic en docent bestuurskunde Michiel Luin werd besproken waarom ‘democratie’ voor velen een begrip is geworden om te wantrouwen. En er waren ook hoopvolle woorden voor de toekomst. Met name in Polen zou de democratie wel eens weerbaarder kunnen zijn dan velen denken.

Met het aanwezige publiek speelden we de Boiling Frog Game over democratie. Aan de hand van vragen over de huidige staat van onze democratie, sprong het publiek op als de omschreven situatie voor hen 'te warm' werd. Nadat alle vragen waren gesteld, stonden alle mensen in de zaal! De Boiling Frog Game is onderdeel van ons nieuwe pop-up museum How to Survive a Democracy en ontwikkeld voor het project ACT for Liberty.

Share this