(On)gebreideld – de podcast

De reaguurder en de strijdster voor vrijheid van meningsuiting

10 minuten Door Emmie Kollau, Roos Menkhorst, Catrien Spijkerman. beeld Tijl Akkermans

'Politici zijn net luiers', vindt Jos Ripken en dat zullen ze weten ook! Vrijheid van pers en meningsuiting is belangrijk voor een democratie, dat zal niemand ontkennen en de Poolse radiomaakster Janina Jankovska weet dat als geen ander. In communistisch Polen verzon ze allerlei manieren om de censor te ontwijken en de verhalen die ze écht wilde vertellen toch bij haar publiek te krijgen. In 2018, in een tijd van Twitter en fake news, spuit de werkloze Jos Ripken vanuit zijn huis in Biddinghuizen de hele dag door ongebreideld zijn mening over politici. Hij gaat daar behoorlijk ver in, soms op het bedreigende af. Waarom eigenlijk? En is de vrijheid van meningsuiting daarvoor bevochten? Moet er controle komen op hate speech en fake news? In heel Europa wordt daar door overheden over gesproken, maar wat vindt Janina Jankovska, die haar leven streed voor vrijheid van meningsuiting, daar eigenlijk van?

Luister naar twee totaal verschillende verhalen, die misschien toch alles met elkaar te maken hebben in de podcast (On)gebreideld.

Dit audioverhaal maakt onderdeel uit van het What If!? Pop-up Museum en werd vertoond tijdens Grenzeloos Geluid in de Brakke Grond in Amsterdam en tijdens In the Dark in Antwerpen.

Share this