How to Survive a Democracy in Polen

Pop-up museum twee maanden te zien in Warschau

Evenement

3 september - 30 oktober
Twee maanden lang wordt het pop-up museum tentoongesteld in Nowy Fort in Warschau. Vrijdag 3 september vond de feestelijke opening plaats. Waarom is populisme zo succesvol, hoe hou je als Belarussische activist je hoofd boven water en waarom is empathie onmisbaar voor de democratie? Het kwam allemaal aan bod tijdens het openingsprogramma. 

Sinds de val van de Berlijnse Muur in 1989 lijkt democratie overal in Europa een feit. Maar vandaag de dag staat die zwaarbevochten democratie onder druk. Het How to Survive a Democracy Pop-up Museum nodigt bezoekers uit via interactieve games, videoportretten en kunstinstallaties de waarden van democratie te onderzoeken en erover in gesprek te gaan.

Twee maanden lang, tot en met 30 oktober, is het pop-up museum te zien op een bijzondere plek: Nowy Fort is een ontmoetingsplek voor kunst, cultuur, en debat, gevestigd in een prachtig negentiende eeuws voormalig fort, midden in Warschau. In september en oktober vinden er vanuit How to Survive a Democracy ook workshops en debatten plaats in samenwerking met middelbare scholen.

Het feestelijke openingsprogramma ging van start met populisme-expert professor Artur Lipiński van de Poznan Universiteit. Hij vertelde wat populisme nu eigenlijk precies is, waaraan je een echte populist herkent. In het pop-up museum kunnen bezoekers testen of zij zelf een 'goede populist' zouden zijn.

Kun je democratie voelen? Psycholoog Jacec Jakubowski legde uit waarom empathie zo belangrijk is voor de democratie, en welke rol emoties spelen. Dat democratie de gevoelens niet koud laat, bewees de Belarussische kunstenaar Nasta Nierkasawa, die met haar liederen over haar verlangen naar democratie het publiek tot tranen toe wist te roeren. De Belarusissche activisten Lena Kopacz en Denis Bystryk vertelden aan journalist en schrijver Malgorzata Sidz over de rauwe werkelijkheid van het dagelijks leven in een dictatuur.

Socioloog Jacub Wygnański bracht weer wat hoop, toen hij het publiek enthousiasmeerde met zijn ideeën voor nieuwe vormen van democratie. Als afsluiter speelde het publiek samen de Boiling Frog Game, om te testen of hun vrijheid wordt afgepakt zonder dat ze het doorhebben.

POP-UP MUSEUM OP JOUW EVENEMENT?

Het How to survive a democracy pop-up museum reist rond door Europa. Wil je de expositie tonen op jouw evenement of locatie? Dat kan! De installatie past in zeer verschillende ruimtes, omdat hij in grote en kleinere opstelling opgebouwd kan worden. Hij is bijvoorbeeld zeer geschikt om te tonen tijdens festivals of voor langere tijd in semi-openbare ruimtes. De games en video’s zijn interessant voor een zeer breed publiek met een leeftijd van 12 tot 100 jaar. Omdat de tentoonstelling discussie uitlokt bieden we ook een verdiepingsprogramma aan van workshops en lesprogramma’s. Bekijk hier het volledige programma.

Interesse? Neem contact met ons op voor beschikbaarheid en kosten: info@ironcurtainproject.eu

Share this