Weg uit de lockdown: pop-up in museum De Fundatie

Tussen alle lockdowns door, wordt het pop-up museum toch nog tentoongesteld. In Museum de Fundatie, in de expositie ‘Waar sta jij in de wereld?’ 

Negentwintig alumni en docenten van HKU nemen stelling. Honderd jaar na John Heartfields eerste fotomontage laten zij zien hoe kunst en activisme zich nu tot elkaar verhouden. Vanuit hun (eigen) standpunt reageren deze makers op brandende actuele thema’s, als klimaat, gender, racisme en identiteit. Hun werk roept discussie op, want de vraag is: waar sta jij in de wereld?

Een van de werken die getoond wordt is ons How to Survive a Democracy Pop-up Museum, over de staat van de democratie anno nu en het leven in een Europese dictatuur een paar generaties geleden. Tijl Akkermans, een van de makers van How to Survive studeerde aan de HKU en werd geselecteerd om zijn werk te tonen

.

JOHN HEARTFIELD – FOTOGRAFIE PLUS DYNAMIET
Zodra het kan toont Museum de Fundatie een uitgebreid overzicht van het oeuvre van John Heartfield (1891-1968). Deze Duitse Dadaïst, fotomonteur en politiek kunstenaar gebruikte zijn kunst als wapen en bereikte daarmee een miljoenenpubliek. Fotografie plus Dynamiet is het grootste overzicht van het werk van deze ‘influencer avant la lettre’ dat ooit in Nederland te zien is geweest.

Bijna een eeuw later heeft het werk van Heartfield niets van haar explosieve kracht verloren. De tentoonstelling is dan ook niet alleen een kennismaking met de grondlegger van de fotomontage, maar ook een uitnodiging aan de nieuwste generatie kunstenaars om zich door zijn oeuvre te laten inspireren.

Share this