Wat je kan ontdekken als je je eigen oma interviewt

Twee generaties, één verhaal

Ook al hebben ze geen dag geleefd onder het communistisch regime, ook de Oost-Europese twintigers van nu worden nog beïnvloed door het verleden. Wij vroegen studenten hun grootouders aan de tand te voelen.

10 minuten Door Emmie Kollau, Catrien Spijkerman

De Hongaarse studenten Anna Kiss en Balázs Ficzere, beide geboren in 1992, volgden de 1Question Interview Workshop. Wij daagden ze uit hun grootouders te interviewen en dat te filmen. “Als ik het mijn familie niet vraag, zal ik nooit echt inzicht krijgen in het verleden.”

 

Anna Kiss studeert Internationale Studies aan de Universiteit van Budapest. Ze interviewde haar oma Éva Vermes-Kiss en de broer van haar oma Boldizsár Nagy. Ze was benieuwd wat zij deden op de dag dat de revolutie uitbrak op 23 oktober 1956. Duizenden Hongaren kwamen in opstand tegen het communistische regime. Behoorden haar oma en oudoom tot de heldhaftigen die hun leven waagden in een strijd om de vrijheid? Anna: “Iedereen kan wel zeggen dat hij zich als een echte revolutionair zou gedragen. Ik weet niet wat ik zelf gedaan zou hebben."

 

Economiestudent Balázs Ficzere (1992) ging terug naar zijn geboortedorp en interviewde daar zijn oma. Een schijnbaar klein incident uit haar verleden houdt haar nog steeds bezig. Zelfs 60 jaar later vindt ze het lastig om er vrijuit over te praten, want het dorp zou wel eens mee kunnen luisteren.

 

Share this