Next stop voor de rebel: Polen

Evenement

Next stop voor de rebel: Polen

Na een tour door Nederland, reist het pop-up museum Remember the Rebel door naar Polen. Partnerorganisatie Stichting Krzyżowa houdt het hele voorjaar workshops en evenementen in rebellenthema voor ruim 300 middelbare scholieren.

Van 2 tot 30 April wordt de pop-up expositie tentoongesteld in het Ossolineum, openbare bibliotheek en cultureel centrum van Wroclaw.

Ruim tien klassen van middelbare schoolleerlingen tussen 15 en 18 jaar oud nemen deel aan de Rebel-workhopsreeks. In de eerste workshops maken de leerlingen kennis met het thema. “Wanneer ben je een rebel? Welke eigenschappen moet je ervoor hebben, en wat is eigenlijk het verschil met een onruststoker?”, legt Tomasz Skonieczny van Krzyżowa de opzet uit. “Het doel is vooral hierover met elkaar in gesprek te gaan.”

Vervolgens duiken de leerlingen tijdens de workshops in de levens van drie rebellen uit de expositie. “Polen heeft een monocultuur, de overgrote meerderheid is wit. Het perspectief en activisme van Jerry Afriyie is daarom heel interessant”, zegt Skonieczny. Ook de Poolse ‘kabouteractivist’ Waldemar Fydrych die streed tegen het communisme, komt aan bod. “Bij hem zoomen we in op de vraag: moet een rebel een duidelijk afgebakend doel hebben?” Tot slot buigen de leerlingen zich over Franca Viola. “Haar verhaal toont aan dat je je als rebel ook kunt richten op je persoonlijke levenssfeer.”

In april organiseert Krzyżowa ter gelegenheid van de expositie een openbaar toegankelijk debat waar onder andere ervaringsdeskundigen worden uitgenodigd die vertellen over de communistische tijd. Daarnaast werkt de stichting aan een podcast en een trainingsprogramma voor leraren om zelf met het materiaal van Remember the Rebel aan de slag te gaan.

Share this