East/West #1 Michael Ignatieff

"Oost-Europa leerde het westen wat vrijheid is"

Interview

In Boekarest scoor je net zo makkelijk een 'soja latte' als in Amsterdam; de centra van grote Europese steden zijn in sommige opzichten nauwelijks nog van elkaar te onderscheiden. Toch lijkt de kloof tussen Oost- en West-Europa sinds enkele jaren niet kleiner, maar juist groter te worden. In de serie East/West onderzoeken we cliché’s, misverstanden, (voor)oordelen en onbegrip over en weer. 

13 minuten Door Emmie Kollau

Hongarije, Polen, Tsjechië en Slowakije zijn al bijna vijftien jaar lid van de Europese Unie, maar het economische gat met West-Europa is nog lang niet gedicht. Honderdduizenden Oost-Europese jongeren vertrekken jaarlijks naar het westen op zoek naar een betere toekomst, en de teleurstelling onder de bevolking over het gebrek aan vooruitgang sinds de val van het IJzeren Gordijn is groot. Sinds de vluchtelingencrisis trekken Polen, Hongarije, Tsjechië en Slowakije steeds meer samen op tegen ‘Brussel’. Intussen kijken West-Europese landen met opgetrokken wenkbrauwen naar de nieuwe ‘sterke’ leiders met anti-democratische trekjes in het oosten. Wat zijn de grootste misverstanden over en weer?

Ignatieff: "Ik zou niet zeggen dat Viktor Orbán populair is”

In aflevering 1 van East/West spreken we met de Canadese historicus Michael Ignatieff (1947). Hij schreef talrijke invloedrijke boeken, doceerde aan onder andere Harvard en was vijf jaar lang de leider van de liberale partij in Canada. Hij is getrouwd met een Hongaarse en werd in 2016 de rector van de Centrale Europese Universiteit in Budapest. Deze door de Hongaars-Amerikaanse zakenman en filantroop George Soros gesponsorde universiteit ligt zwaar onder vuur van de regering-Orbán. De Hongaarse premier doet er alles aan om het instituut te sluiten.

Share this