Pop-up tijdens Leeuwarden Culturele Hoofdstad van Europa

Vanaf 12 september tot 3 oktober zal het WHAT IF!? Pop-up Museum te zien zijn in de Stadsoase in Leeuwarden in het kader van Culturele Hoofdstad. De expositie over de ‘geest’ van 1968 – anno nu – wordt onderdeel van het Iepen UP programma, een programma dat nieuwe manieren zoekt van samenleven: “Iepen UP is een multidisciplinair programma van Culturele Hoofdstad over vrijheid, democratie en diversiteit. Over hoe we samenleven in een wereld die verandert.
Iepen mienskip, het hoofdthema van Culturele Hoofdstad, betekent open samenleving. Klinkt goed, maar hoe doen we dat? Hoe open of gesloten willen we zijn? Hoe gaan we dan om met vrijheid, diversiteit, democratie, filter bubbels, en kwesties die de samenleving tot op het bot verdelen?”

Iepen UP wil werken aan een nieuw verhaal en dan niet met de gevestigde orde, maar juist met jonge mensen, kunstenaars, herrieschoppers, nieuwkomers, slimmeriken, revolutionairen, denkers en doeners. Dat spreekt ons natuurlijk enorm aan. In het WHAT IF!? Pop-up Museum presenteren we ideeën van de oude revolutionairen uit 1968 en onderzoeken wat er terecht is gekomen van hun idealen. We tonen nieuwe ideeën voor de toekomst van jonge denkers. En niet te vergeten vragen we jou als bezoeker om je visioen voor de toekomst toe te voegen aan de museumcollectie. Velen gingen je al voor in onze interactieve photo booth! Stel jezelf de vraag: ‘Wat nou als…..?’ en laat de verbeelding aan de macht!

Opening 12 september (programma volgt)
Dagelijks gratis te bezichtigen tot 3 okt
Locatie: Stadsoase (voormalige Aegon-gebouw tegenover Centraal Station, Leeuwarden)
Meer info

 

 

Share this

WHAT IF op de Uitmarkt

Ook dit jaar is het Iron Curtain Project vertegenwoordigd op de Uitmarkt. We presenteren er ons nieuwe WHAT IF!? Pop-up Museum over het revolutionaire jaar 1968 en de vraag wat er nog over is van de geest van toen. Vind ons op het Marineterrein in Amsterdam op 26 en 28 aug. Meer info volgt nog.

(foto: Bas Uterwijk)

Share this

Tentoonstelling Praag verlengd

Het WHAT IF!? Pop-up Museum over de geest van 1968 blijft nog wat langer in Praag. Dus ben je in de buurt deze zomer, loop vooral binnen bij de ontzettend leuke bioscoop in de populaire (hipster)wijk Praag 7, kun je meteen ook een goeie film meepakken. Entree pop-up museum gratis. Open dagelijks tussen 10 en 10. Meer info.

Share this

WHAT IF!? Pop-up Museum in Amsterdam

 

Jawel, vanaf 31 mei is dan eindelijk ons WHAT IF!? Pop-up Museum over de ‘spirit van ’68’ te zien in Nederland. Komen jullie langs op de eerste verdieping in De Balie tussen 31 mei en 3 juni? Speciaal openingsprogramma op 1 juni met oude en nieuwe revolutionairen over de vraag wat er terecht is gekomen van die mooie idealen van 1968. Het programma begint om 16 uur, kaarten hier. En alle info over het programma hier.

Dit evenement is onderdeel van Forum on European Culture

Share this

I’m So Angry op Movies that Matter Filmfestival

Een van de mooiste filmfestivals van het jaar is toch wel Movies that Matter in Den Haag. Niet alleen omdat ze films tonen die een koelkast nog beroeren, maar ook omdat ze interessante gasten hebben van over de hele wereld, vaak mensen die met gevaar voor eigen leven strijden voor mensenrechten.

Ons I’m So Angry (I Made a Sign) Pop-up Museum zal een mooi plekje krijgen op het festival. Het reizende museum vertelt de verhalen van gewone mensen die een rol speelden in de grote revoluties die Europa gevormd hebben. In de interactieve video booth kun je je eigen protestbord maken en laten zien wat jij wil veranderen voor de toekomst. Al bijna 1000 mensen van over de hele wereld gingen je voor.

Op de laatste dag van het festival organiseren we een speciale workshop spandoeken schilderen waarbij we ingaan op de verhalen van het museum en we oldskool aan de slag gaan met spandoeken en spuitbussen.

Praktische informatie
I’m So Angry (I Made a Sign) Pop-up Museum
23 maart – 31 maart, dagelijks geopend tussen 10:00 en 22:00 uur
hal van het Theater aan ’t Spui
Toegang gratis
Workshop spandoeken maken
31 maart, 16:00 uur
Gratis
Theater aan het Spui
Voertaal: Engels
Meer info over het festival en kaarten hier.

Share this

Iron Curtain Project in Tokio

‘Passive is flaccid’, ‘Too Much control’ en ‘Need holliday’ schreven mensen uit Tokyo op hun protestbord in ons I’m So Angry (I Made a Sign) Pop-up Museum. Het prachtige Shibaura House in Japan had Bureau Boven en het Iron Curtain Project uitgenodigd om een lezing te geven over innovatieve journalistiek. Natuurlijk namen we ons pop-up museum mee. Zie de resultaten hier.

Foto: discussie na de lezing in Shibaura House.

 

Share this

Nieuwe plannen voor 2018

Het Iron Curtain Project-team werkt op dit moment hard aan nieuwe plannen voor 2018. We ontwikkelen onder andere een nieuw pop-up museum over de ‘spirit van ’68’ en de radicale vernieuwers van nu.

1968 was een iconisch jaar. Een golf van protest overspoelde de wereld, overal riepen mensen om meer vrijheid en democratie. Zelfs in autoritair geleide landen durfden mensen het aan de straat op te gaan, wat in Tsjechoslowakije leidde tot de Praagse Lente en ook in Polen tot massale demonstraties. Vijftig jaar na dato lijken veel mensen teleurgesteld in wat democratie voor hen opgeleverd heeft. ‘Sterke leiders’ winnen aan populariteit en vrijheden staan niet alleen onder druk in landen als Turkije, Polen en Hongarije, maar ook in de Verenigde Staten.

In 2018 maken we een nieuw pop-up museum over de geest van ’68 en ontwikkelen we samen met partners in Polen en Tsjechië een randprogramma over nieuwe ideeën om democratie te verbeteren. Onze eerste halte zal Warschau zijn, waar we gaan samenwerken met jonge journalisten.

Meer info: mail naar info [at] bureauboven.com

(Foto: The Central Intelligence Agency – Soviet-invasie van Tsjechoslowakije)

Share this

Pop-up museum op Brainwash Festival en Museumnacht

Het I’m So Angry (I Made a Sign) Pop-up Museum vervolgt zijn tournee door Nederland. Na Lowlands en de Uitmarkt zal het museum ‘op poppen’ tijdens Brainwash Festival en een week later tijdens de Museumnacht.

› 28 oktober, Brainwash Festival, Brakke Grond, Amsterdam. Meer info.

› 4 november, Museumnacht, Tolhuistuin, Amsterdam. We sluiten die nacht aan bij de tentoonstelling ‘It won’t be long now, comrades!’ in Framer Framed. Meer info.

Share this

Lowlands en de Uitmarkt

Met veel plezier stonden we afgelopen weekenden met het I’m So Angry (I Made a Sign) Pop-up Museum op zowel Lowlands Festival als de Uitmarkt in Amsterdam. Dankzij de hulp van veel vrijwilligers werd het een groot succes. In het museum ontstonden mooie discussies en honderden mensen maakten hun eigen protestbord. Op 28 oktober is het museum te zien op Brainwash, een festival over ‘denken’, dus daar zullen we wel op onze plek zijn! Komen jullie ook?

Share this

Van Boekarest naar Lowlands

Onze aanwezigheid in Boekarest is niet onopgemerkt gebleven. Brrlog maakte dit mooie filmpje en de prachtige nieuwssite Pressone schreef dit lange stuk over de performance van Ioana Tudor. Helaas alleen te lezen voor wie het geluk heeft het Roemeens machtig te zijn. O ja, hier is ook nog een time-lapse van de performance.

Ons I’m So Angry (I Made a Sign) Pop-up Museum zit weer netjes zijn zijn twee kisten en is onderweg naar de thuisbasis. In het weekend van 18 augustus poppen we op op Lowlands. (En ja, daar zijn we buitengewoon blij mee, zoals je begrijpt!)

Share this

We gaan naar Boekarest!

Van 8 tot 13 juni zullen we met het I’m So Angry (I Made a Sign) Pop-up Museum afreizen naar Boekarest. Theatermaker en performancekunstenaar Ioana Tudor zal ons vergezellen en in een speciale performance van vijf dagen de stiltestaking die haar vader deed in 1990 herhalen. In juni 1990 waren er grootschalige demonstraties tegen de Illiescu-regering die dictator Ceausescu had opgevolgd na de revolutie van 1989. De opstand werd tijdens de zogenaamde ‘Mineriada’ hardhandig neergeslagen door geronselde mijnwerkers. De vader van Ioana besloot in stiltestaking te gaan. Hij werd gearresteerd en de familie moest vluchten. We maakten eerder deze korte documentaire over.
In april waren we met Ioana voor onderzoek in Boekarest. We spraken ondermeer met demonstranten tegen de huidige regering, want nog steeds hebben veel Roemenen het gevoel dat de revolutie van 1989 niet voltooid is.

Ben je toevallig in Boekarest, kom langs! Vind hier alle informatie.

Share this

De Terugkeer van het Prikkeldraad in De Balie

Op 5 april tijdens het Nieuwe Muren/Borderline programma in de Balie is ook het verhaal dat we maakten in Hongarije over het oude en nieuwe IJzeren Gordijn te zien en te horen. Adinda Akkermans en Catrien Spijkerman dragen monologen voor en er zijn documentaire filmfragmenten te zien. Ook zal Emmie Kollau iets vertellen over ervaringen aan de grens tussen Rusland en Estland. Meer informatie hier.

Share this

Workshops ‘ontwerp een protestposter’ op de kunstacademie in Tallinn

Grafisch ontwerper Bram Nijssen leidt deze week een serie workshops aan de Kunstacademie in Tallinn, Estland. Derdejaars-studenten studeren een weeklang op het thema van de protestposter en ontwerpen er zelf ook een. De resultaten zullen getoond worden in ons I’m So Angry pop-up museum over protest dat nog tot 23 april te zien zal zijn in het Museum of Occupations in Tallinn. En wie weet verschijnen ze ook in de straten van Tallinn, daar horen protestposters per slot van rekening thuis.

Share this

‘I’m So Angry’ geopend in Tallinn

Van 23 februari tot 23 april is het I’m So Angry (I Made a Sign) Pop-up Museum te zien in het Bezettingsmuseum in Tallinn, Estland. De opening met performances, talks en voordrachten was drukbezocht. Zie hier het fotoverslag.

Share this

Resist Festival

Let’s unfuck the world! Dat is het motto van het Resist Festival, een festival georganiseerd door onder andere Top Notch en Lebowski uitgeverij om geld in te zamelen voor #ploumen4woman. Komen jullie ook? 9 februari in Pakhuis de Zwijger in Amsterdam. Optredens van o.a. de formidabele Steve Mc Queen (Twelve Years a Slave, Hunger), Harm Ede Botje (VN), cabaretier Johan Fretz en live muziek. Wij zijn er ook, voor de allereerste keer in Nederland, met ons I’m So Angry (I Made a Sign) Pop-up Museum. Entree: 10 euro (of meer natuurlijk), al het geld gaat naar ploumen4women. Reserveren via de link: https://dezwijger.nl/programma/resist-festival

Met zijn ‘Global Gag Rule’ trok Donald Trump met een pennenstreek een fonds van 575 miljoen dollar voor educatie, anticonceptie en abortus voor vrouwen in ontwikkelingslanden in. Minister Ploumen was verontwaardigd en nam het initiatief om zelf een internationaal fonds op te zetten. Spontaan werd o.a. door scenarioschrijver Willem Bosch aandacht gegenereerd op Twitter en binnen no time was er € 57.000,- opgehaald. Daarna ontstond met Uitgeverij Lebowski, Top Notch en Pakhuis de Zwijger het initiatief tot een inzamelingsavond: Resist Festival was geboren.

Share this

Researchreis naar Estland

dsc08929Tussen 7 en 12 december bezoeken we Estland om de perfectie locatie te zoeken om het I’m So Angry (I Made a Sign) Pop-up Museum te laten landen in februari van 2017. We bezoeken musea, culturele instellingen en broedplaatsen. We zullen in Estland ook samen gaan werken met schrijvers en studenten graphic design.

 

Share this

Budapest groot succes, op naar Estland!

De opening van het I’m So Angry Pop-up Museum was een groot succes. Zestig jaar na de Hongaarse Revolutie openden we in de straten van Budapest en in samenwerking met de geweldige mensen van bar/cultureel centrum Szimpla en onze fantastische stagiair/top-ijhockyer Boldizar onze protest tentoonstelling. Er werd gediscussieerd op straat, er zijn spandoeken geschilderd en 101 mensen penden hun hoogstpersoonlijke boodschap voor de wereld op een protestbord en toonden het aan de wereld. Wat blijkt? Mensen willen eigenlijk allemaal het beste voor anderen. Wisten we dat al? Misschien wel, maar in donkere tijden lijken we dat wel eens te vergeten. Bekijk hier de slogans en lees het verslag van het openingsweekend.

In februari zal het museum reizen naar Estland, waar we samen gaan werken met twee grote musea en schrijvers en dichters. De voorbereidingen zijn inmiddels gestart.

icp_vb_2310_03b

Share this

Read My World

Read My World is een internationaal literatuurfestival in Amsterdam, dat schrijvers en dichters uit landen waar zich grote maatschappelijke veranderingen plaatsvinden in de spotlight plaatst. Dit jaar is er aandacht voor Polen en Oekraïne met veel jonge auteurs. Het belooft een bijzonder festival te worden. Wij zijn er in ieder geval bij en staan ook met een standje op de boekenmarkt om informatie over ons project te geven. Hopelijk zien we jullie daar!

Read My World – editie Oekraïne en Polen
6 to 8 October 2016 in de Tolhuistuin in Amsterdam.

Share this