Iron Curtain Project in Tokio

‘Passive is flaccid’, ‘Too Much control’ en ‘Need holliday’ schreven mensen uit Tokyo op hun protestbord in ons I’m So Angry (I Made a Sign) Pop-up Museum. Het prachtige Shibaura House in Japan had Bureau Boven en het Iron Curtain Project uitgenodigd om een lezing te geven over innovatieve journalistiek. Natuurlijk namen we ons pop-up museum mee. Zie de resultaten hier.

Foto: discussie na de lezing in Shibaura House.

 

Share this

Nieuwe plannen voor 2018

Het Iron Curtain Project-team werkt op dit moment hard aan nieuwe plannen voor 2018. We ontwikkelen onder andere een nieuw pop-up museum over de ‘spirit van ’68’ en de radicale vernieuwers van nu.

1968 was een iconisch jaar. Een golf van protest overspoelde de wereld, overal riepen mensen om meer vrijheid en democratie. Zelfs in autoritair geleide landen durfden mensen het aan de straat op te gaan, wat in Tsjechoslowakije leidde tot de Praagse Lente en ook in Polen tot massale demonstraties. Vijftig jaar na dato lijken veel mensen teleurgesteld in wat democratie voor hen opgeleverd heeft. ‘Sterke leiders’ winnen aan populariteit en vrijheden staan niet alleen onder druk in landen als Turkije, Polen en Hongarije, maar ook in de Verenigde Staten.

In 2018 maken we een nieuw pop-up museum over de geest van ’68 en ontwikkelen we samen met partners in Polen en Tsjechië een randprogramma over nieuwe ideeën om democratie te verbeteren. Onze eerste halte zal Warschau zijn, waar we gaan samenwerken met jonge journalisten.

Meer info: mail naar info [at] bureauboven.com

(Foto: The Central Intelligence Agency – Soviet-invasie van Tsjechoslowakije)

Share this

Pop-up museum op Brainwash Festival en Museumnacht

Het I’m So Angry (I Made a Sign) Pop-up Museum vervolgt zijn tournee door Nederland. Na Lowlands en de Uitmarkt zal het museum ‘op poppen’ tijdens Brainwash Festival en een week later tijdens de Museumnacht.

› 28 oktober, Brainwash Festival, Brakke Grond, Amsterdam. Meer info.

› 4 november, Museumnacht, Tolhuistuin, Amsterdam. We sluiten die nacht aan bij de tentoonstelling ‘It won’t be long now, comrades!’ in Framer Framed. Meer info.

Share this

Lowlands en de Uitmarkt

Met veel plezier stonden we afgelopen weekenden met het I’m So Angry (I Made a Sign) Pop-up Museum op zowel Lowlands Festival als de Uitmarkt in Amsterdam. Dankzij de hulp van veel vrijwilligers werd het een groot succes. In het museum ontstonden mooie discussies en honderden mensen maakten hun eigen protestbord. Op 28 oktober is het museum te zien op Brainwash, een festival over ‘denken’, dus daar zullen we wel op onze plek zijn! Komen jullie ook?

Share this

Van Boekarest naar Lowlands

Onze aanwezigheid in Boekarest is niet onopgemerkt gebleven. Brrlog maakte dit mooie filmpje en de prachtige nieuwssite Pressone schreef dit lange stuk over de performance van Ioana Tudor. Helaas alleen te lezen voor wie het geluk heeft het Roemeens machtig te zijn. O ja, hier is ook nog een time-lapse van de performance.

Ons I’m So Angry (I Made a Sign) Pop-up Museum zit weer netjes zijn zijn twee kisten en is onderweg naar de thuisbasis. In het weekend van 18 augustus poppen we op op Lowlands. (En ja, daar zijn we buitengewoon blij mee, zoals je begrijpt!)

Share this

We gaan naar Boekarest!

Van 8 tot 13 juni zullen we met het I’m So Angry (I Made a Sign) Pop-up Museum afreizen naar Boekarest. Theatermaker en performancekunstenaar Ioana Tudor zal ons vergezellen en in een speciale performance van vijf dagen de stiltestaking die haar vader deed in 1990 herhalen. In juni 1990 waren er grootschalige demonstraties tegen de Illiescu-regering die dictator Ceausescu had opgevolgd na de revolutie van 1989. De opstand werd tijdens de zogenaamde ‘Mineriada’ hardhandig neergeslagen door geronselde mijnwerkers. De vader van Ioana besloot in stiltestaking te gaan. Hij werd gearresteerd en de familie moest vluchten. We maakten eerder deze korte documentaire over.
In april waren we met Ioana voor onderzoek in Boekarest. We spraken ondermeer met demonstranten tegen de huidige regering, want nog steeds hebben veel Roemenen het gevoel dat de revolutie van 1989 niet voltooid is.

Ben je toevallig in Boekarest, kom langs! Vind hier alle informatie.

Share this

De Terugkeer van het Prikkeldraad in De Balie

Op 5 april tijdens het Nieuwe Muren/Borderline programma in de Balie is ook het verhaal dat we maakten in Hongarije over het oude en nieuwe IJzeren Gordijn te zien en te horen. Adinda Akkermans en Catrien Spijkerman dragen monologen voor en er zijn documentaire filmfragmenten te zien. Ook zal Emmie Kollau iets vertellen over ervaringen aan de grens tussen Rusland en Estland. Meer informatie hier.

Share this

Workshops ‘ontwerp een protestposter’ op de kunstacademie in Tallinn

Grafisch ontwerper Bram Nijssen leidt deze week een serie workshops aan de Kunstacademie in Tallinn, Estland. Derdejaars-studenten studeren een weeklang op het thema van de protestposter en ontwerpen er zelf ook een. De resultaten zullen getoond worden in ons I’m So Angry pop-up museum over protest dat nog tot 23 april te zien zal zijn in het Museum of Occupations in Tallinn. En wie weet verschijnen ze ook in de straten van Tallinn, daar horen protestposters per slot van rekening thuis.

Share this

‘I’m So Angry’ geopend in Tallinn

Van 23 februari tot 23 april is het I’m So Angry (I Made a Sign) Pop-up Museum te zien in het Bezettingsmuseum in Tallinn, Estland. De opening met performances, talks en voordrachten was drukbezocht. Zie hier het fotoverslag.

Share this

Resist Festival

Let’s unfuck the world! Dat is het motto van het Resist Festival, een festival georganiseerd door onder andere Top Notch en Lebowski uitgeverij om geld in te zamelen voor #ploumen4woman. Komen jullie ook? 9 februari in Pakhuis de Zwijger in Amsterdam. Optredens van o.a. de formidabele Steve Mc Queen (Twelve Years a Slave, Hunger), Harm Ede Botje (VN), cabaretier Johan Fretz en live muziek. Wij zijn er ook, voor de allereerste keer in Nederland, met ons I’m So Angry (I Made a Sign) Pop-up Museum. Entree: 10 euro (of meer natuurlijk), al het geld gaat naar ploumen4women. Reserveren via de link: https://dezwijger.nl/programma/resist-festival

Met zijn ‘Global Gag Rule’ trok Donald Trump met een pennenstreek een fonds van 575 miljoen dollar voor educatie, anticonceptie en abortus voor vrouwen in ontwikkelingslanden in. Minister Ploumen was verontwaardigd en nam het initiatief om zelf een internationaal fonds op te zetten. Spontaan werd o.a. door scenarioschrijver Willem Bosch aandacht gegenereerd op Twitter en binnen no time was er € 57.000,- opgehaald. Daarna ontstond met Uitgeverij Lebowski, Top Notch en Pakhuis de Zwijger het initiatief tot een inzamelingsavond: Resist Festival was geboren.

Share this

Researchreis naar Estland

dsc08929Tussen 7 en 12 december bezoeken we Estland om de perfectie locatie te zoeken om het I’m So Angry (I Made a Sign) Pop-up Museum te laten landen in februari van 2017. We bezoeken musea, culturele instellingen en broedplaatsen. We zullen in Estland ook samen gaan werken met schrijvers en studenten graphic design.

 

Share this

Budapest groot succes, op naar Estland!

De opening van het I’m So Angry Pop-up Museum was een groot succes. Zestig jaar na de Hongaarse Revolutie openden we in de straten van Budapest en in samenwerking met de geweldige mensen van bar/cultureel centrum Szimpla en onze fantastische stagiair/top-ijhockyer Boldizar onze protest tentoonstelling. Er werd gediscussieerd op straat, er zijn spandoeken geschilderd en 101 mensen penden hun hoogstpersoonlijke boodschap voor de wereld op een protestbord en toonden het aan de wereld. Wat blijkt? Mensen willen eigenlijk allemaal het beste voor anderen. Wisten we dat al? Misschien wel, maar in donkere tijden lijken we dat wel eens te vergeten. Bekijk hier de slogans en lees het verslag van het openingsweekend.

In februari zal het museum reizen naar Estland, waar we samen gaan werken met twee grote musea en schrijvers en dichters. De voorbereidingen zijn inmiddels gestart.

icp_vb_2310_03b

Share this

Read My World

Read My World is een internationaal literatuurfestival in Amsterdam, dat schrijvers en dichters uit landen waar zich grote maatschappelijke veranderingen plaatsvinden in de spotlight plaatst. Dit jaar is er aandacht voor Polen en Oekraïne met veel jonge auteurs. Het belooft een bijzonder festival te worden. Wij zijn er in ieder geval bij en staan ook met een standje op de boekenmarkt om informatie over ons project te geven. Hopelijk zien we jullie daar!

Read My World – editie Oekraïne en Polen
6 to 8 October 2016 in de Tolhuistuin in Amsterdam.

Share this

Storytelling Meet-Up

Op 13 september is het Iron Curtain Project te gast bij de Storytelling Meet-Up in het Lava Lab in Amsterdam-Noord. Journalist Catrien Spijkerman zal daar iets vertellen en beelden laten zien uit de longread “De terugkeer van het prikkeldraad”. Meer info zie hier.

Share this

ActionReaction Pop-Up Museum

On the road again! Het goede nieuws mag er nu wel uit: Het Iron Curtain Project gaat een reizende tentoonstelling maken over protestbewegingen in Europa. Waar protesteerden we de afgelopen 60 jaar vóór en waarom zijn we nu vooral zo tégen? Precies 60 jaar na de Hongaarse opstand in oktober 1956 openen we in Budapest het ActionReaction Pop-up Museum. Daarna reist de tentoonstelling o.a. nog naar Roemenië en Estland. In het najaar van 2017 strijken we -hopelijk een klein beetje ouder en heel veel wijzer- neer in Nederland.

Share this

Iron Curtain Project op Radio 1 en in Endless Express

Dit weekend trekt het Iron Curtain Project de weide wereld in. ‘De Terugkeer van het Prikkeldraad’ zal in theatrale vorm opgevoerd worden door Wunderbaum tijdens het eerste festival in een nachttrein: Europe Endless Express.

Daarnaast zullen twee korte audiodocu’s zaterdagochtend vroeg (iets voor 6:00 uur en rond 6:45 uur) te horen zijn in het Radio 1 programma Woord tijdens een thema uitzending over Europa. Meer info hier. De audioverhalen zijn natuurlijk ook hier op onze eigen site te vinden.

Share this

Nieuwe hekken in Europa – longread nu te koop

ICP_TVHP_coverbeeld
Hoera! Bij Uitgeverij Fosfor is onze digitale longread ‘De Terugkeer van het Prikkeldraad’ verschenen. In woord en korte documentaire filmfragmenten vertellen we het verhaal van het oude en nieuwe IJzeren Gordijn in Europa.

De prikkeldraadhekken zijn terug in het hart van Europa na afwezigheid van 26 jaar. Hongarije haalde in 1989 als eerste het IJzeren Gordijn neer en richtte afgelopen zomer als eerste een nieuw gordijn weer op. Ditmaal geen hek om het eigen volk binnen te houden, maar om vluchtelingen buiten te houden. Twee mannen aan de grenslinie getuigen van oude en nieuwe hekken in Europa – en tonen ons het prikkeldraad in ons hoofd. Het verhaal is vanaf nu voor 4 euro te koop bij Fosfor.

Share this

Iron Curtain Project op WEurope Festival

De Partij van de Arbeid vroeg ons of we soms iets wilden komen vertellen over het Iron Curtain Project op hun WEurope Festival in de Westergasfabriek. Nou, dat wilden wij wel. Zaterdag a.s. presenteren wij een preview van onze longread “Het einde van het prikkeldraad”. En wel in theatrale vorm! Daarnaast vertonen wij ook onze korte docu Exit/Entry en is ons pop-up museum te bekijken.

Zaterdag 11 juni, Westergasfabriek, Amsterdam. Open vanaf 13:00 uur, onze presentatie begint stipt om 13:15 uur in de Kapel. Meer info: www.weurope.nl

Share this

Nieuwe longread verschijnt bij Fosfor

De terugkeer van het prikkeldraad

Twee mannen, twee hekken. De één brak in 1989 het ijzeren Gordijn af, de ander moet met lede ogen toezien hoe een nieuw hek Europa weer op slot doet.

Op 18 juni zal bij Uitgeverij Fosfor onze nieuwe multimediale longread verschijnen. Daarin vertellen we het verhaal van twee mannen die zich vanuit de periferie plots in het brandpunt van de geschiedenis bevinden. De oude Hongaarse grenswachter Arpad Bella schoot op een warme augustusdag in 1989 tegen de bevelen in en min of meer per ongeluk de eerste gaten in het Ijzeren Gordijn. 26 jaar later moet burgemeester Robert Molnár met lede ogen toezien hoe rond zijn dorp metershoge hekken worden gebouwd om Hongarije te beschermen tegen de komst van vluchtelingen uit Syrië.

Share this