Boiling Frog Game on tour

Op de Biennale Democrazia in Turijn werd de Boiling Frog Game enthousiast gespeeld door Italiaanse middelbareschoolleerlingen. Nu reist het spel verder naar verschillende bibliotheken in Oost-Nederland tijdens de Gelderse Vrijheidsdagen.

Vrijheid is geen vanzelfsprekend gegeven, maar work in progress. Hebben we het wel door wanneer er aan onze vrijheid getornd wordt? En zijn we dan bereid in actie te komen? Over die vragen gaat de Boiling Frog Game, die onderdeel is van het How to Survive a Democracy pop-upmuseum.

Vrijheid is voor velen een abstract begrip – en over abstracte zaken is het moeilijk praten. In de Boiling Frog Game maken we de boel tastbaar. We vergelijken onszelf met een kikker: als je die in een pan kokend heet water stopt, springt hij er meteen uit. Maar warm je hem samen met het water op, dan blijft hij zitten tot ‘ie levend gekookt is. In de game confronteren we spelers met concrete situaties en vragen hen: kun je dit nog aan, of wordt het nu te heet onder je voeten? Dan moet je in actie komen!

In Turijn was de Boiling Frog Game en de bijbehorende posterworkshop onderdeel van de Biennale Democrazia. Tijdens de Gelderse Vrijheidsdagen reist de installatie van de game langs Gelderse bibliotheken:

11 april – 16 april
Bibliotheek Noord-Veluwe

17 april – 1 mei
Bibliotheek Wageningen

2 mei – 28 mei
Bibliotheek West Achterhoek

Share this

Weg uit de lockdown: pop-up in museum De Fundatie

Tussen alle lockdowns door, wordt het pop-up museum toch nog tentoongesteld. In Museum de Fundatie, in de expositie ‘Waar sta jij in de wereld?’ 

Negentwintig alumni en docenten van HKU nemen stelling. Honderd jaar na John Heartfields eerste fotomontage laten zij zien hoe kunst en activisme zich nu tot elkaar verhouden. Vanuit hun (eigen) standpunt reageren deze makers op brandende actuele thema’s, als klimaat, gender, racisme en identiteit. Hun werk roept discussie op, want de vraag is: waar sta jij in de wereld?

Een van de werken die getoond wordt is ons How to Survive a Democracy Pop-up Museum, over de staat van de democratie anno nu en het leven in een Europese dictatuur een paar generaties geleden. Tijl Akkermans, een van de makers van How to Survive studeerde aan de HKU en werd geselecteerd om zijn werk te tonen

.

JOHN HEARTFIELD – FOTOGRAFIE PLUS DYNAMIET
Zodra het kan toont Museum de Fundatie een uitgebreid overzicht van het oeuvre van John Heartfield (1891-1968). Deze Duitse Dadaïst, fotomonteur en politiek kunstenaar gebruikte zijn kunst als wapen en bereikte daarmee een miljoenenpubliek. Fotografie plus Dynamiet is het grootste overzicht van het werk van deze ‘influencer avant la lettre’ dat ooit in Nederland te zien is geweest.

Bijna een eeuw later heeft het werk van Heartfield niets van haar explosieve kracht verloren. De tentoonstelling is dan ook niet alleen een kennismaking met de grondlegger van de fotomontage, maar ook een uitnodiging aan de nieuwste generatie kunstenaars om zich door zijn oeuvre te laten inspireren.

Share this

We mogen weer! Op de virtuele Europese Boulevard

Na maanden waarin ons pop-up museum How to Survive a Democracy in de kisten moest blijven, kunnen we hem nu eindelijk weer eens uitpakken – virtueel dan. We hebben de levendige discussies en de toevallige gesprekken tussen vreemdelingen die het pop-up museum te weeg brachten verschrikkelijk gemist. Maar gelukkig is er nu een online alternatief!

Studio Europa Maastricht opent Boulevard Europa, een online festival voor wie het bruisende leven in de Europese straten ook zo mist. Er is een Kenniskwartier voor duiding van wetenschappers, een Verdiepingsplein voor een pittig gesprek met journalisten. Er zijn Europese films en een Werkplaats om de weg naar een beter Europa te plaveien. Kortom, Boulevard Europa is een ontmoetingsplek om samen, vanuit onze huiskamers, het gesprek over Europa vorm te geven.

Natuurlijk zijn wij daarbij! Onderdelen van het pop-up museum How to Survive a Democracy zijn op Boulevard Europa te bezoeken. Zo vertonen we de serie videoportretten waarin Europeanen hun persoonlijke lessen delen over hoe te overleven in een dictatuur; je kunt er de Boiling Frog Game spelen en ontdekken of je vrijheid wordt bedreigd zonder dat je het in de gaten hebt; of probeer de macht te grijpen in het Populisme Spel.

Scene uit videoportretten How to Survive a Dictatorship.

Boulevard Europa gaat 10 december open en is toegankelijk voor iedereen, waar dan ook, elk moment van de dag. De Boulevard is een initiatief van Studio Europa Maastricht. ‘Normaal’ organiseert Studio Europa Maastricht in december het jaarlijkse driedaagse evenement Maastricht Europe Days, nu is er een versie aangepast aan het ‘nieuwe normaal’.

Bezoek hier Boulevard Europa (vanaf 10 december).

Share this

Terug in Maastricht met gloednieuw pop-up museum

Het Iron Curtain Project komt weer naar Maastricht! De stad is met het Verdrag van Maastricht al sinds 9 december 1992 verbonden aan Europa. Om de stad ook nu nog dé plek te laten zijn waar mensen mee te denken over Europa, kritische vragen kunnen te stellen en te werken aan Europa, worden elk jaar de Maastricht Europe Days georganiseerd. In samenwerking met de Provincie Limburg, de gemeente Maastricht en de Universiteit Maastricht vinden er drie dagen lang workshops, debatten en andere evenementen plaats.

En ook wij zijn er weer bij. We tonen voor de allereerste keer het How to Survive a Democracy Pop-up Museum. Want hoewel een dictatuur voor veel mensen iets is van een grijs verleden of van verre landen, is het toch pas twee generaties geleden dat een groot deel van de Europeanen onvrij was. Bovendien staat vandaag de dag de hard bevochten democratie overal onder druk.

In ons museum vind je aangrijpende verhalen van Europeanen die vertellen hoe zij de dictatuur overleefden. Maar je kunt er ook zelf aan de slag gaan. Ontdek bijvoorbeeld of je vrijheid bedreigd wordt zonder dat je het in de gaten hebt in de Boiling Frog Game; probeer de macht te grijpen in het Populisme Spel of ontdek met de WINWIN Consensusmachine hoe een algoritme kan helpen bij oververhitte debatten. Je vindt ons op het Mosae Forum. Je kunt ook een van onze workshops bezoeken. Toegang gratis. Uitgebreide  informatie over het evenement en wat we doen, vind je hier.

En check ook Facebook!

 

Het HOW TO SURVIVE A DEMOCRACY Pop-up Museum is een initiatief van het Het Iron Curtain Project en Studio Europa Maastricht

Share this

Werk aan de winkel in Maastricht

In 1992 trad het Verdrag van Maastricht in werking: de Europese Unie was een feit en de eerste stappen naar de euro werden gezet. Vijfentwintig jaar later is de EU niet af, maar is er volop werk aan de winkel, concludeerde de gemeente waar het roemruchte verdrag getekend werd. Samen met de provincie Limburg, de Universiteit van Maastricht en De Balie organiseren ze ‘Maastricht, Working on Europe’ en startten de werkplaats Studio Europa waarin inwoners, beleidsmakers en wetenschappers elkaar kunnen treffen om te werken aan uitdagingen voor de toekomst. En dat zijn er nogal wat. Denk aan het vluchtelingenvraagstuk, Brexit, de onvrede over politiek in het algemeen en ‘Brussel’ in het bijzonder.

Tijdens het openingsweekend is er een speciaal programma met o.a. film, een spoken beat night, theater en lezingen. En wij zijn er ook! We zijn uitgenodigd het I’m So Angry (I Made a Sign) Pop-up Museum te openen op het Onze Lieve Vrouweplein in Maastricht, toch wel een van de mooiste pleinen van het zuiden. Wees dus welkom op 7 en 8 december. Bezoek de pop-up vol verhalen over heel normale mensen die een een revolutie veroorzaakten. Maak je eigen protestbord en laat weten wat jij graag veranderd zou willen zien in Europa. Of teken op zaterdag je eigen ‘Brexit-propaganda-animatie’ met hulp van de fantastische mensen van designcollectief Propaganda by the People.

Aansluitend, tussen 11 december en 6 januari, is het I'm So Angry (I Made a Sign) Pop-up Museum te zien in Centre Céramique in Maastricht.

INFO

I’m So Angry (I Made a Sign) Pop-up Museum 

over revolutie, protest en de boze burger
Open op vrijdag 7 december tussen 14:00 uur en 18 uur
En zaterdag 8 december tussen 10:00 uur en 18 uur

Propaganda-animatie maken met Propaganda by the People
Zaterdag 8 dec van 11:00-13:00 en van 14:00-16:00

Onze Lieve Vrouweplein, Maastricht
Toegang gratis

Share this

Iron Curtain Club in SEXYLAND

Vier met Iron Curtain Club de verjaardag van de val van de muur op 9 november in Sexyland! Beland je in Oost of in West? DJ Cash en DJ Trabant draaien de grootste hits uit 1989 uit Oost en West-Europa, en natuurlijk met good old David Hasselhoff.

De Berlijnse muur is 29 jaar geleden gevallen, wat is er over van de Europese droom van toen en hoe leeft de muur voort in de hoofden van Europeanen?

Om 21:00 uur de voorvertoning van de korte documentaire ‘De zoon van de pacifist’. Reinhard Hotop is al sinds de DDR-tijd overtuigd pacifist. Met zijn gemoedsrust is het echter snel afgelopen wanneer hij bij de vrijwillige brandweer begroet wordt met een strijdlied uit de nazi-tijd. Zijn gevecht tegen extreem-rechts wordt wel heel persoonlijk, wanneer hij gebeld wordt door de leraar van de school van zijn zoon.

Om 22 uur beleven we geschiedenis met twee speciale ‘silent’ radioprogramma’s met historisch materiaal en nieuwe opnames gemaakt door de journalisten van het Iron Curtain Project.

We tonen the best of van onze tentoonstellingen die de afgelopen vier jaar door Europa toerden, met o.a. Het ‘I Am so angry I made a sign- pop-up museum’ over protest en het ‘What if!?-museum’ over ideeën die de status quo veranderen.

Wees erbij!

Waar: Sociëteit Sexyland, Ms. van Riemsdijkweg 39
Tijd: inloop vanaf 20 uur, start programma om 20.30 uur
Entree: 6,50 euro

Share this

18 – 68 – 18

Sociale Bewegingen – toen en nu

100 jaar geleden brak in Duitsland de Novemberrevolutie uit. Arbeiders en soldaten eisten sociale en politieke hervormingen. Dat leidde tot het einde van het Duitse Keizerrijk. Ook in Nederland waren protesten, maar van een revolutie kwam het niet. 50 jaar na 1918 verzetten de ’68-ers in Duitsland, Nederland en veel andere landen zich tegen de heersende machtsverhoudingen.

Het Duitsland Instituut herdenkt die twee momenten waarop mensen in opstand kwamen en maatschappelijke veranderingen eisten en kijkt naar sociale bewegingen anno nu. Er zijn lezingen, debatten, theater en ons eigen I’m So Angry (I Made a Sign) Pop-up Museum casinospel.

1 November 2018 – Melkweg, Amsterdam
Entree 10 euro / 7,50 euro slots på nätet voor studenten
Meer info hier: http://1st-casino-game.com/sv/

 

Share this

Toe aan een Brainwash?

Ook dit jaar zij we met het Iron Curtain Project weer present op het denkersfestival Brainwash en wel met het What If!? Pop-up Museum.

Het programma klinkt weer veelbelovend:

“Daar staan we dan. Omgeven door de puinhopen van het neoliberalisme, wachtend op de volgende crisis: ecologisch, relationeel of digitaal. Maar wat doen we eraan? Gelukkig hoeft het leven niet altijd leuk te zijn, ontstaan er nieuwe verhalen die ons kunnen bevrijden en die de weg wijzen naar een (minder) authentiek leven.Tegendraadse denkers en kunstenaars uit binnen- en buitenland schijnen hun licht over de grote vragen van vandaag, bieden verheldering in verwarrende tijden en helpen je nieuwe kaders voor vooruitgang te scheppen!”

Brainwash – 27 oktober – Brakke Grond, Amsterdam.
(Kaarten zijn inmiddels helaas uitverkocht).

Share this

Pop-up tijdens Leeuwarden Culturele Hoofdstad van Europa

Vanaf 12 september tot 3 oktober zal het WHAT IF!? Pop-up Museum te zien zijn in de Stadsoase in Leeuwarden in het kader van Culturele Hoofdstad. De expositie over de ‘geest’ van 1968 – anno nu – wordt onderdeel van het Iepen UP programma, een programma dat nieuwe manieren zoekt van samenleven: “Iepen UP is een multidisciplinair programma van Culturele Hoofdstad over vrijheid, democratie en diversiteit. Over hoe we samenleven in een wereld die verandert.
Iepen mienskip, het hoofdthema van Culturele Hoofdstad, betekent open samenleving. Klinkt goed, maar hoe doen we dat? Hoe open of gesloten willen we zijn? Hoe gaan we dan om met vrijheid, diversiteit, democratie, filter bubbels, en kwesties die de samenleving tot op het bot verdelen?”

Iepen UP wil werken aan een nieuw verhaal en dan niet met de gevestigde orde, maar juist met jonge mensen, kunstenaars, herrieschoppers, nieuwkomers, slimmeriken, revolutionairen, denkers en doeners. Dat spreekt ons natuurlijk enorm aan. In het WHAT IF!? Pop-up Museum presenteren we ideeën van de oude revolutionairen uit 1968 en onderzoeken wat er terecht is gekomen van hun idealen. We tonen nieuwe ideeën voor de toekomst van jonge denkers. En niet te vergeten vragen we jou als bezoeker om je visioen voor de toekomst toe te voegen aan de museumcollectie. Velen gingen je al voor in onze interactieve photo booth! Stel jezelf de vraag: ‘Wat nou als…..?’ en laat de verbeelding aan de macht!

Opening 12 september (programma volgt)
Dagelijks gratis te bezichtigen tot 3 okt
Locatie: Stadsoase (voormalige Aegon-gebouw tegenover Centraal Station, Leeuwarden)
Meer info

 

 

Share this

WHAT IF op de Uitmarkt

Ook dit jaar is het Iron Curtain Project vertegenwoordigd op de Uitmarkt. We presenteren er ons nieuwe WHAT IF!? Pop-up Museum over het revolutionaire jaar 1968 en de vraag wat er nog over is van de geest van toen. Vind ons op het Marineterrein in Amsterdam op 26 en 28 aug. Meer info volgt nog.

(foto: Bas Uterwijk)

Share this

Tentoonstelling Praag verlengd

Het WHAT IF!? Pop-up Museum over de geest van 1968 blijft nog wat langer in Praag. Dus ben je in de buurt deze zomer, loop vooral binnen bij de ontzettend leuke bioscoop in de populaire (hipster)wijk Praag 7, kun je meteen ook een goeie film meepakken. Entree pop-up museum gratis. Open dagelijks tussen 10 en 10. Meer info.

Share this

WHAT IF!? Pop-up Museum in Amsterdam

 

Jawel, vanaf 31 mei is dan eindelijk ons WHAT IF!? Pop-up Museum over de ‘spirit van ’68’ te zien in Nederland. Komen jullie langs op de eerste verdieping in De Balie tussen 31 mei en 3 juni? Speciaal openingsprogramma op 1 juni met oude en nieuwe revolutionairen over de vraag wat er terecht is gekomen van die mooie idealen van 1968. Het programma begint om 16 uur, kaarten hier. En alle info over het programma hier.

Dit evenement is onderdeel van Forum on European Culture

Share this

I’m So Angry op Movies that Matter Filmfestival

Een van de mooiste filmfestivals van het jaar is toch wel Movies that Matter in Den Haag. Niet alleen omdat ze films tonen die een koelkast nog beroeren, maar ook omdat ze interessante gasten hebben van over de hele wereld, vaak mensen die met gevaar voor eigen leven strijden voor mensenrechten.

Ons I’m So Angry (I Made a Sign) Pop-up Museum zal een mooi plekje krijgen op het festival. Het reizende museum vertelt de verhalen van gewone mensen die een rol speelden in de grote revoluties die Europa gevormd hebben. In de interactieve video booth kun je je eigen protestbord maken en laten zien wat jij wil veranderen voor de toekomst. Al bijna 1000 mensen van over de hele wereld gingen je voor.

Op de laatste dag van het festival organiseren we een speciale workshop spandoeken schilderen waarbij we ingaan op de verhalen van het museum en we oldskool aan de slag gaan met spandoeken en spuitbussen.

Praktische informatie
I’m So Angry (I Made a Sign) Pop-up Museum
23 maart – 31 maart, dagelijks geopend tussen 10:00 en 22:00 uur
hal van het Theater aan ’t Spui
Toegang gratis
Workshop spandoeken maken
31 maart, 16:00 uur
Gratis
Theater aan het Spui
Voertaal: Engels
Meer info over het festival en kaarten hier.

Share this

Iron Curtain Project in Tokio

‘Passive is flaccid’, ‘Too Much control’ en ‘Need holliday’ schreven mensen uit Tokyo op hun protestbord in ons I’m So Angry (I Made a Sign) Pop-up Museum. Het prachtige Shibaura House in Japan had Bureau Boven en het Iron Curtain Project uitgenodigd om een lezing te geven over innovatieve journalistiek. Natuurlijk namen we ons pop-up museum mee. Zie de resultaten hier.

Foto: discussie na de lezing in Shibaura House.

 

Share this

Nieuwe plannen voor 2018

Het Iron Curtain Project-team werkt op dit moment hard aan nieuwe plannen voor 2018. We ontwikkelen onder andere een nieuw pop-up museum over de ‘spirit van ’68’ en de radicale vernieuwers van nu.

1968 was een iconisch jaar. Een golf van protest overspoelde de wereld, overal riepen mensen om meer vrijheid en democratie. Zelfs in autoritair geleide landen durfden mensen het aan de straat op te gaan, wat in Tsjechoslowakije leidde tot de Praagse Lente en ook in Polen tot massale demonstraties. Vijftig jaar na dato lijken veel mensen teleurgesteld in wat democratie voor hen opgeleverd heeft. ‘Sterke leiders’ winnen aan populariteit en vrijheden staan niet alleen onder druk in landen als Turkije, Polen en Hongarije, maar ook in de Verenigde Staten.

In 2018 maken we een nieuw pop-up museum over de geest van ’68 en ontwikkelen we samen met partners in Polen en Tsjechië een randprogramma over nieuwe ideeën om democratie te verbeteren. Onze eerste halte zal Warschau zijn, waar we gaan samenwerken met jonge journalisten.

Meer info: mail naar info [at] bureauboven.com

(Foto: The Central Intelligence Agency – Soviet-invasie van Tsjechoslowakije)

Share this

Pop-up museum op Brainwash Festival en Museumnacht

Het I’m So Angry (I Made a Sign) Pop-up Museum vervolgt zijn tournee door Nederland. Na Lowlands en de Uitmarkt zal het museum ‘op poppen’ tijdens Brainwash Festival en een week later tijdens de Museumnacht.

› 28 oktober, Brainwash Festival, Brakke Grond, Amsterdam. Meer info.

› 4 november, Museumnacht, Tolhuistuin, Amsterdam. We sluiten die nacht aan bij de tentoonstelling ‘It won’t be long now, comrades!’ in Framer Framed. Meer info.

Share this

Lowlands en de Uitmarkt

Met veel plezier stonden we afgelopen weekenden met het I’m So Angry (I Made a Sign) Pop-up Museum op zowel Lowlands Festival als de Uitmarkt in Amsterdam. Dankzij de hulp van veel vrijwilligers werd het een groot succes. In het museum ontstonden mooie discussies en honderden mensen maakten hun eigen protestbord. Op 28 oktober is het museum te zien op Brainwash, een festival over ‘denken’, dus daar zullen we wel op onze plek zijn! Komen jullie ook?

Share this

Van Boekarest naar Lowlands

Onze aanwezigheid in Boekarest is niet onopgemerkt gebleven. Brrlog maakte dit mooie filmpje en de prachtige nieuwssite Pressone schreef dit lange stuk over de performance van Ioana Tudor. Helaas alleen te lezen voor wie het geluk heeft het Roemeens machtig te zijn. O ja, hier is ook nog een time-lapse van de performance.

Ons I’m So Angry (I Made a Sign) Pop-up Museum zit weer netjes zijn zijn twee kisten en is onderweg naar de thuisbasis. In het weekend van 18 augustus poppen we op op Lowlands. (En ja, daar zijn we buitengewoon blij mee, zoals je begrijpt!)

Share this

We gaan naar Boekarest!

Van 8 tot 13 juni zullen we met het I’m So Angry (I Made a Sign) Pop-up Museum afreizen naar Boekarest. Theatermaker en performancekunstenaar Ioana Tudor zal ons vergezellen en in een speciale performance van vijf dagen de stiltestaking die haar vader deed in 1990 herhalen. In juni 1990 waren er grootschalige demonstraties tegen de Illiescu-regering die dictator Ceausescu had opgevolgd na de revolutie van 1989. De opstand werd tijdens de zogenaamde ‘Mineriada’ hardhandig neergeslagen door geronselde mijnwerkers. De vader van Ioana besloot in stiltestaking te gaan. Hij werd gearresteerd en de familie moest vluchten. We maakten eerder deze korte documentaire over.
In april waren we met Ioana voor onderzoek in Boekarest. We spraken ondermeer met demonstranten tegen de huidige regering, want nog steeds hebben veel Roemenen het gevoel dat de revolutie van 1989 niet voltooid is.

Ben je toevallig in Boekarest, kom langs! Vind hier alle informatie.

Share this